Az ókor ismét életre kel

Az Alpoktól északra, Mainzban található a legnagyobb római kori színház, mely napjainkig is részben feltáratlan. Az 1884-es vasútépítés során döbbentek rá először, hogy milyen történelmi értékeket rejt magában a citadella lábánál húzódó domboldal. 1916-ban megkezdődhetett a romok felszínre tárása, ami nehézségekbe ütközött a világháború, valamint a pénz és a munkaerő hiánya miatt.

Az ókori építmény évtizedekre feledésbe merült, csak a század végén kapott kiemelt szerepet. Újabb nehézséget okozott azonban az ásatásokhoz szükséges engedély megszerzése, főleg a környezetvédők miatt, hiszen a munkálatok a növényzet teljes eltávolításával jártak. De a történelmi érték elsőbbséget élvezett, így 1999-ben önkéntesek és diákok segítségével fellendült a régészeti munka.

A színház részleges helyreállításával új lehetőségek tárulnak a város elé, megerősítve annak történelmi szerepét. Az ásatások befejezése után az építmény tökéletes helyszíne lesz különböző előadásoknak, amelyek hűen tükrözik az ókori római színházak hangulatát. A létesítmény restaurálása további lehetőségeket is kínál majd, így például szabadtéri filmvetítést, koncerteket stb. Azonban ahhoz, hogy a műsorok élvezhetővé váljanak, biztosítani kell a nyugodt környezetet. Ezt nem olyan egyszerű megvalósítani, hiszen a vasút közvetlenül a színház előtt halad el. Az ideális - az idegenforgalom, a környezetvédelem és a műemlékvédelem szempontjából egyaránt kedvező - megoldást most is keresik.

A színház fölött vezető autóutat elterelték, a vonatok zaját még nem sikerült tompítani
A színház fölött vezető autóutat elterelték, a vonatok zaját még nem sikerült tompítani
Top cikkek