Medvetour Berlinben

Az ötlet az Amelie csodálatos élete című filmből származik, csak itt a kerti törpe helyett szőrmeállatkák utaznak.

Hanzáktól a HafenCityig

Vízpart vagy kultúra? - egy nyári hosszú hétvégét tervezve ki ne morfondírozott volna ezen a dilemmán? A megoldás az 1200 éves Hamburg lehet.

Kikötői hangulat

Legalább tízszer elmondta turistahajónk kapitánya, hogy óriási szerencsénk van, mert éppen a hamburgi kikötőben állomásozik a világ legnagyobb konténerhajója. UTAZÁS TOP 50

Vikingek nyomában

Miután megtanultuk, hogy a legfontosabb norvég utca az oslói Karl Johans gate, és lefotóztuk az összes itt fellelhető műemléket, megcsodáltuk az üzleteket és elhatároztuk, hogy felkeressük a kikötőt. UTAZÁS TOP 50

Hamburg a víz felől

A halpiacon rockizni is lehet.

 

Berlin a szabad ég alatt

Gondolta volna, hogy a berliniek nyaranta ízig-vérig mediterrán népek? Ha júliusban vagy augusztusban a német fővárosban jár a turista is megbizonyosodhat erről.

Megannyi szabadtéri program, koncert, kiállítás, színdarab és persze étterem várja a kikapcsolódni vágyókat a német fővárosban. Berlinben akár strandolni is lehet: a várost kettészelő Spree folyócska partján egymást érik a strandbárok, és bár a Spreebe egyelőre csak a lábunkat lógathatjuk, a főváros környéki számos, kristálytiszta tóban bátran csobbanhatunk is egyet.

Aki inkább a várossal ismerkedne és a klasszikus látnivalók érdeklik, az fizessen be egy vízi városnézésre. A Spreen nemcsak a belvároson hajózhatunk keresztül (a Reichstagtól a Múzeumszigeten át a már lebontott keletnémet parlamentig, a Köztársaság Palotájáig), hanem egész napos túrákat is tehetünk a Berlin környékét át- és átszelő csatornákon, egészen a tavakig vagy a postdami Sanssouci-kastélyig. Körbejárhatjuk a várost nyitott kirándulóbusszal, vagy a menetrend szerinti 100-as autóbusszal is, sőt van már csupa üveg S-Bahn (magasvasút) is, ahonnan szintén élvezhetjük a panorámát.

Az idén nyáron Berlinben is a határnyitás 20. évfordulójára emlékeznek. Az Alexanderlatzon - az egykori tömegtüntetések helyszínén - szabadtéri kiállításon láthatjuk viszont a korabeli jeleneteket. A kiállítással párhuzamosan a városban egy utazótárlat is látható, amely Berlin elmúlt húsz évét mutatja be, elvégre az új német főváros is 1990-ben született meg. Nem muszáj gyalogolni: pattanjunk kölcsönkerékpárra, és járjuk végig így az egykori fal útvonalát.

Jut program a művészetek szerelmeseinek is: szabadtéri látványosság, amolyan "művészetlight" a homokszobrászat. A Sandsation kiállítás témája idén a Jövő városa: a világ 30 legjobb művésze hat méter magas szobrokba gyúrja álmait a főpályaudvar és a Spree közti szabad területen. Gondoltak a gyerekekre is, lesz "homokállatkert" is: medvék, majmok vagy épp elefántok életnagyságú másai csupán homokból. A magas kultúra szerelmeseinek ajánlható (novemberig) a Neue Nationalgalerie-ben Max Ernst, Miró, Magritte és kortársai szürrealista és korai absztrakt expresszionista tárlata. (Bilderträume címmel). A kiállítás különlegessége, hogy Ulla und Heiner Pietzsch 180 képet magába foglaló magángyűjteményét most először láthatja a közember. Augusztusig 12-ig tart a Darwin-év kapcsán nyitott Charles Darwin-kiállítás a Természettudományi Múzeumban, és októberig látható a számos magyar vonatkozással büszkélkedő Bauhaus-mozgalmat bemutató időszakos tárlat a Martin Gropius Bauban. Újdonságnak számít a Potsdamer Platzon nyílt Dalí-múzeum a spanyol avantgárd festő rajzaival, szobraival és életéről szóló dokumentumokkal.

Ennyi program után nem csoda, ha estére elfárad az ember: de semmi gond, a Múzeumszigeten vagy a kelet-berlini kultikus Kulturbrauereiban különféle zenei programok mellett lazíthatunk. A Múzeumszigeten a világ kultúrái adnak egymásnak randevút a szabad ég alatt, brazil capoiera, kínai tajcsi, argentin tangó és szenegáli rap. A kelet-berlini Kulturbrauereiban augusztus 19. és 23. között megrendezett Open Air Klassic inkább klaszszikus repertorárból válogat, még ha az első estén a James Bond-filmek zenéjét adják is elő a német filharmonikusok. A moszkvai fesztiválzenekar pétervári estét varázsol Berlinbe, de lesz operagála, és egy estét a száz éve született Mendelssohn-Bartholdynak szentelnek. Ha a zsúfolt nap után a turista beéri egy kellemes teraszszal, hideg koktéllal és valamilyen könnyű étekkel, akkor válasszon bátran a hangulatos Spree-parti kávézók vagy az Oranienburgerstrasse thai, mexikói, olasz, vietnami vagy egyéb éttermei közül. Az Unter den Linden Café Einsteinjében ne feledkezzünk meg egy kávéról, ha szerencsénk van, még a német politikai elit valamely tagjával is összefuthatunk. Olykor érdemes kiszakadni a turistaforgatagból: a Spree egyik csatornája mentén, a Paul Lincke Uferen kicsit lazább, fiatalosabb a hangulat, és az árak is mérsékeltebbek.

Ha másnapra kipihentük magunkat, ne hagyjuk ki a berlini bevásárlás Mekkáját, a KaDeWe áruházat sem: bár az árak borsosak, körülnézni nem kerül semmibe.

Kétfajta múlt emlékei. A tévétorony az NDK-ra emlékeztet
Top cikkek