Kormányzati bosszút emleget Karsai, Bajnai cáfol

Karsai József battonyai szocialista képviselő és polgármester szerint városa több fejlesztési pályázaton is azért bukott el, mert nyíltan támadta a kormány egészségpolitikáját. Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter ezt tagadja, s felülvizsgálatot indított.

Hal is akad a csepregi borúton

Lassan már a szüreti napokra készülődnek a szőlőtermelők a csepregi hegyen, az Alpokalján.

Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején.

Gyulai karnevál, reneszánsz hangulatban

Gyula önkormányzata 2004 óta rendezi meg a Reneszánsz Karnevált, amely immár szezonnyitó hagyománnyá vált a Körös-parti fürdővárosban.

Történelmi díszletek Leszboszon

.

 

Csak az nem fog halat, aki nem akar

Már több mint két évtizede összetartozik hivatalosan is a két falu, Gyoma és Endrőd, mégis lépten-nyomon gyomai és endrődi értékekről beszélnek az ottaniak.

Négy templomáról, gyógyfürdőjéről, a Körösök 16 holtágán evező, sportoló fiatalokról, bajnokokról, a kempingekről, helytörténeti múzeumairól, szabadon szálló ritka vadmadarairól, és jól sütő-főző asszonyairól méltán híres a város és környéke. Mindjárt helyesbítsünk is, a halászlét igenis csak férfiember, mégpedig Jenei László főzi itt a legjobban, a mester olyan halászlét bográcsol, hogy buzgón tunkolja ki a vendég az utolsó csöppet is a tányérból.

A legtöbbet dr. Szonda István etnográfus, muzeológus tud Gyomaendrődről. Szerinte is érdemes megnézni a Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjteményt a városi képtárban, ahol hat teremben négy, a városhoz kötődő művész alkotásait láthatjuk. Csodálatos a Hauszmann Alajos tervei és munkája alapján két év alatt, 1878-ra elkészült téglaburkolatú katolikus templom, amelynek festett kazettás mennyezete országosan is elismert. A szellős, ligetes Hősök útja két oldalát annyi hársfa szegélyezi, ahány helyi ember elesett az első világháborúban. A faültetés a város híres szülöttének, Kner Imrének köszönhető. Az út az ország egyik legszebb, természetvédelmi területen lévő református templomához vezet.

A közösségi térhez, vagyis a gyomai tájházhoz igyekszünk, amelyet foglalkoztató térnek is becéznek, hiszen itt rendezik a nagyobb lélegzetű programokat. Népzenei és néptáncfesztiválok követik itt egymást. A tájház mellett azért kényszerít 30-as lassításra a tábla, hogy ne zavarják meg a kocsik a nagy réten méltóságteljesen sétáló hosszú lábú gólyák ebédkereső sétáját. Ez az apróvadakban gazdag táj amúgy is bővelkedik madarakban, hiszen innen nem messze őrzik, védik a túzokokat, a kerecsensólymokat, parlagi sasokat.

A Liget gyógyfürdőnek kül- és beltéri, valamint gyógymedencéje, fedett uszodája és szaunái várják a pihenni vágyókat. A kemping 300 nyaralót tud fogadni faházaiba és a lakókocsikban. A Körös és holtágai hazánk legvonzóbb helyének számít a horgászok körében. Azt mondják, itt csak az nem fog halat, aki nem is akar. A város öt horgászboltjában lehet megvenni a nélkülözhetetlen napijegyet, és bőséges információt kaphatnak arról, hol harap legjobban a hal.

Info

Gyomaendrődön a látogatónak érdemes vendégkártyát vásárolni a Tourinform-irodában, mert 30 szolgáltató ajánlataiból kap jelentős kedvezményt.

Tourinform-iroda
Telefon: (06-66) 386-851,
e-mail: gyomaendrod@tourinform.hu

Top cikkek