Kastély a Bódva-völgy kapujában

Edelényben található hazánk egyik legnagyobb kastélya, a L'Huillier- Coburg-kastély, amelynek egyelőre csak néhány terme látogatható.

Borbál Kőszegen, Buschenschank Vaskeresztesen

Egységes és helyi borút is összeköti az osztrák határ menti térséget, melynek teljes hossza 30 kilométeres. Most szombaton borbált rendeznek.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Berzsenyi-ház Egyházashetyén

Szerény, falusias otthona volt Berzsenyi Dánielnek a Vas megyei Egyházashetyén.

Kirándulás a kőszegi Óházhoz

A bakancsos és kerékpáros turisták kedvelt úti célja a Kőszegi-hegységben lévő Óház, no meg a tőle nem messze lévő Hét(vezér)-forrás.

 

A natúrpark programjai a világhálón is elérhetők

A napokban kiváló ökoturisztikai célterületnek minősítette a Kőszeg központú Írottkő Natúrparkot az Európai Unió EDEN pályázatát bíráló bizottság. A döntéshozók inkognitóban végigjárták az Alpokalján lévő kétszáz négyzetkilométeres területet.

Új kerékpárokkal megrakott kisteherautó gördül be a kőszegi Jurisics-vár udvarára, s megáll a hős várvédő kivont kardú szobra alatt. Szimbolikus a kép.

- Mostantól már a várudvaron is lehet bicikliket bérelni a túrázáshoz, mondja Stampf Ferenc, a helyi kerékpáros egyesület vezetője arra célozva, hogy onnan kerékpárúton akár a Balatonig el lehet kerekezni. Közben a Vecsésről érkezett Szilágyi Gyuláné és férje a natúrpark szomszédos irodájában éppen egy térképet nézeget: mint mondják, a bozsoki (arrafele a néphit szerint Mátyás király is járt) Sibrik-kastélyban szálltak meg, s onnan a borúton Velem és Cák érintésével gyalog jöttek Kőszegre. Közben megebédeltek a cáki Csikóban. Dicsérték az ételt, és árát is.

A házaspár az internet segítségével szervezte meg az egyhetes programot. Miként a Komáromból iskolai kirándulás keretében érkezett dr. Halász Ritáék is. Szállás, étkezés, program rendben: aznap íjászat a gyerekeknek és látogatás a lukácsházi biotájházba.

- Az egykori vasfüggöny mentén osztrák mintára 1997-ben hozták létre az Írottkő Natúrparkot, mely a sógorok tükörprojektjeként jött létre. Egyébként a névadó az Írottkő, vagyis a 883 méter magas hegycsúcs volt. Az sem mellékes, hogy az ottani rengetegben ér véget az országos kéktúra útvonal, mely a Zempléni-hegységből indul, mondja Bakos György, a civil szervezet elnöke.

Tehát aki többhetes, vagy hónapos gyaloglás után érkezik meg a kéktúra útvonalán a magyar-osztrák határvonal metszéspontjában álló kilátóhoz, annak azt javasolják: ne fejezze be a természeti szépségek megtekintését. Járja végig a natúrpark kedvelt kirándulóhelyeit is: a kőszegi Kálvária-templomot, szőlőhegyeket, Hétforrást, Óházat, Vöröskeresztet, Stájer-házakat, Hörmann-forrást, az Írottkő kilátót, Velemet, Szent Videt, Cákot, a hordómosóforrást, a kőfejtőt, Pogányokat, így érhet a kőszegi szőlők felől a történelmi városba.

A helyiek szerint kihagyhatatlan a kőszegi borút, melyet tíz kőszegi borosgazda hozott létre a natúrpark segítségével, hogy kékfrankost, zweigeltet, blauburgert kínálhassanak a vendégnek a városban, a Kálvária-hegyen, vagy a kőszegi Várkörön épült Borok házában. Aki pedig arra kíváncsi, hogy az egykori várvédő Forintos Mátyás tűzmester feleségének milyen kötődése van a gyógynövényekhez, az megtudhatja a Jurisics-vár bejáratától jobbra nyíló gyógy- és fűszernövénykertben. Mellette pedig bort, kerámiát, fazekasmunkákat, mézet, mézeskalácsot, fűszernövényeket vásárolhat a kistérség termékeinek boltjában.

A natúrparkban számtalan rendezvényt szerveznek, hogy alkalom legyen a sétára, piknikezésre, a natúrpark ízeinek kóstolására, az Orsolya-napi vásártól adventig. Persze mindennek a célja az alulról jövő civil térségi kezdeményezések bemutatása, az ökoturizmus fenntartható fejlődésének prezentálása. A környezeti nevelést szolgálja az is, hogy megmutassák például a Chernel-kertben létrehozott arborétumot, a tanösvényeket, melyek mentén sokféle veszélyeztetett növényritkaság tekinthető meg. Sőt, sérült madarakat gondozó telep is működik. A hegyi tanösvényeken a növényritkaságok közt fekete és vörös áfonya, alpesi tarsóka, a madarak közt harkály, citromsármány, búbos cinege is megtalálható.

Az épített értékek közt felkeltheti az érdeklődést Bozsokon a késő reneszánsz eredetű Sibrik-kastély és az 1841-ben villámcsapás miatt elpusztult Batthyány-várrom, mely a XVI- XVII. században épült négysarkos várkastély maradványa. Velemi látványosság a vaskori és római emlékek mellett a híres cáki paraszti építésű, XIX. századi műemlékpincék. Kőszegen a kálvária, az 1240 körül épített Óház, mely a város felsővára volt, vagy az Írottkő kilátó, mely az államhatár vonalára épült.

Info

Írottkő Natúrparkért Egyesület 9730 Kőszeg, Rajnis u. 7.
Telefon: +36 (94) 563-120, 121.
Bakos György elnök
Telefon: +36 (30) 469-8007,
e-mail: ine@t-online.hu, koszeg@tourinform.hu

Honlap: www.naturpark.hu

Top cikkek