Kastély a Bódva-völgy kapujában

Edelényben található hazánk egyik legnagyobb kastélya, a L'Huillier- Coburg-kastély, amelynek egyelőre csak néhány terme látogatható.

Észak-Magyarország Fertődjének is nevezik hazánk hetedik legnagyobb kastélyát, amely 1727-1730 között épült. Építtetője báró L'Huillier Ferenc János tábornok és felesége, Santa Croce Mária bárónő volt. A nyolcezer négyzetméter alapterületű épület helyéül - a franciaországi Loire-völgyi kastélyok mintájára - a Bódva folyó szigetét szemelték ki. A birtok egy házasság révén a Dessewffy családé is volt. Tőlük 1820-ban a kincstárra szállt. A Szász-Coburg-Gothai hercegi család azonban hamarosan visszavásárolta.

Jelenleg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelésében áll, és úgy tűnik, belátható időn belül sikerül elkezdeni a felújítását. Először a homlokzat rekonstrukciója, illetve a belső tér látogathatóvá tétele a feladat. A lovagterem mostanában is sok eseménynek ad otthont. Ezt rendezvényteremmé akarják alakítani, a kertben a barokk idill visszaállítását tervezik, a kiszolgálóépületekben pedig a turisták ellátását oldanák meg. A város saját költségvetéséből - a műemlékvédelmi szakemberek közreműködésével - több termet helyreállítottak, amelyek már látogathatók. A lovagterem évek óta a Miskolci Operafesztivál és a Borsodi Művészeti Fesztivál néhány eseményét fogadja be. Hét terem kiemelkedő látnivalójának számítanak Wereniczky János 1756-ban és Lieb Antal 1780-ban készült rokokó falfestményei, valamint az öt, copf stílusú, üzemképes kandalló.

A Bódva-völgy kapujában fellendülőben van a borturizmus, műemlékei közül pedig említést érdemel az 1330-ból származó református templom, ami a város legrégebbi épülete. A belvárosi református templom 1791-ben épült meg, 100 táblából álló famenynyezete, faragott szószéke és tájképes karzata a maga nemében jelentős érték.

A Borsodi Tájház regionális múzeum szerepét tölti be. Három kisnemesi portából hozták létre. Látható bennük berendezett polgári tisztaszoba, valamint ipari, agrár-, kultúrtörténeti és helyismereti kiállítás csakúgy, mint négy, berendezett kézművesműhely.

Edelény-Borsod területén található a megye névadójaként számon tartott borsodi földvár, amely egy X. századi falu romjaira épült, sáncát és őrtornyát 2000-ben rekonstruálták. Számos kolostor mellett néhány kővár romja is látható a kistérségben, mint Csorbakő, Szádvár, Szendrő vagy Torna egykori erődítménye. Ezek arról árulkodnak, hogy a Bódva-völgy a történelem folyamán gyakran volt a hadak útja.

Aki teheti, pattanjon lóra vagy kerékpárra, mert a szinte érintetlen környezetben így érdemes igazán szemügyre venni a szép észak-magyarországi tájat.

Info

Megközelíthetőség: a 27-es főút áthalad rajta, Sajószentpéter és Kazincbarcika irányából a 26-os útról, illetve Miskolcról vasúton.

Szálláslehetőség: Edelényi panzió, telefon: 06 (30) 487-7178, Borsodi Kapu vendégfogadó, telefon: 06 (48) 341-333.

Top cikkek