Hal is akad a csepregi borúton

Lassan már a szüreti napokra készülődnek a szőlőtermelők a csepregi hegyen, az Alpokalján.

Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Borbál Kőszegen, Buschenschank Vaskeresztesen

Egységes és helyi borút is összeköti az osztrák határ menti térséget, melynek teljes hossza 30 kilométeres. Most szombaton borbált rendeznek.

Betegségelhárító Madonna Dozmaton

Ha (sízés után) Ausztriából hazafelé tartva nem sietős az utunk, Bucsunál érdemes egy-két órára megpihenni az alpokaljai kapu környékén.

A natúrpark programjai a világhálón is elérhetők

A napokban kiváló ökoturisztikai célterületnek minősítette a Kőszeg központú Írottkő Natúrparkot az Európai Unió EDEN pályázatát bíráló bizottság.

 

Berzsenyi-ház Egyházashetyén

Szerény, falusias otthona volt Berzsenyi Dánielnek a Vas megyei Egyházashetyén. Erről győződhet meg a 84-es főúton Sopron irányából a Balaton felé gépkocsival utazó, ha nem siet nagyon. A főútról Sárvár és Jánosháza közt, Borgátánál lekanyarodva négy-öt kilométer után található a településen nagy becsben tartott Berzsenyi-emlékház.

Egyházashetye Vas megye legrégebbi és legértékesebb irodalmi emlékhelye. A vármegye közössége már 1876-ban, Berzsenyi Dániel születésének centenáriumán emléktáblával jelölte meg az 1750 körül épült szülőházát, mely a Vas megyei Berzsenyi-kultusz központja és helyi könyvtár.

Érdekes, így tanulságos is a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai által berendezett kis múzeum, mely egyszerre ismerteti meg Berzsenyi Dániel életét és életművét. Egyúttal képet ad a XVIII. századi középnemesi életformáról, annak kellékeiről, korabeli berendezési tárgyairól, háztartási eszközeiről.

A felvilágosodás korának Csokonai mellett talán legnagyobb lírikusa nehéz körülmények közt, de gyönyörű természeti környezetben élt. Apja jogvégzett középnemes volt, mégsem ügyvédeskedett, hanem falusi birtokán gazdálkodott. Ezt a sorsot szánta fiának is, ám nem akadályozhatta meg a fiatal Berzsenyi talentumának kibontakozását.

A középkorban is jelentős települést már 1740-ben Egyházashetyeként említik a dokumentumok, hiszen egyházas hely. A szomszédban két termálfürdő van: Borgáta és Mesteri, melyek manapság májustól szeptemberig tartanak nyitva. A földrajzi környezet azért is kellemes, mert a közelben találhatók a Kis-Somlyó szelíd lankái finom nedűikkel, ahol többek közt a somlói furmint terem, mely még a tengeri szállítások alkalmával sem törik meg, állítják szakértők, hozzátéve, hogy ez a nászéjszakák bora. Vagyis fiút szül, aki ezt a bort akkor fogyasztja. Régebben Kis-Somlyón az olaszrizling vegyes változata volt elterjedt, ma a hárslevelű, a furmint és a sárfehér a divatos.

Alig 15 kilométerre van Celldömölk és a Ság-hegy. Ezek a természeti értékek ma is vonzóvá tehetik Berzsenyi szülőfaluját, ahol minden év május 9-én - a költő születésnapján - irodalmi megemlékezést, Berzsenyi-napot tartanak. Júniusban nemzetközi dalos találkozó színhelye a település, hogy gyönyörködjenek a Kárpát-medencéből érkezett dalárdák repertoárjában, köztük a Berzsenyi által írt Magyarokhoz című óda Kodály Zoltán által megzenésített változatában.

S akinek kedve van szétnézni a Kemenesháton, kerékpárral is megteheti a Ság-hegy-Kissomlyó-Somló kerékpárúton, melyen sok tíz kilométert lehet tekerni. Az út mentén aztán bőven akad látni-, enni-, innivaló. Nincs hiány múzeumból, kastélyból, kempingből vagy más szálláshelyből sem. Akár fürödhet, horgászhat vagy lovagolhat is a vendég.

A ma 400 lakosú település határában egyébként római sírok és emlékek találhatók. A XV. században Egerváryak voltak a földesurai, de a Hetyey-családnak is ősi fészke volt. Katolikus templomában - melyet először 1718-ban renováltak - értékes ezüst huszita kelyhet őriznek. A XIX. században a Felsőbüki család birtokolta, melynek kastélya ma is látható.

Info

06 (95) 472-004. Tourinform
e-mail: celldömölk@tourinform.hu

Polgármesteri Hivatal: Zolnai Attila polgármester,

Telefon: 06 (70) 459-3296,
e-mail: zoatt@citromail.hu

A Berzsenyi-ház Egyházashetyén
A Berzsenyi-ház Egyházashetyén
Top cikkek