A halgasztronómia tájjellegű

Az átlag magyar szinte csak karácsonykor és halfesztiválon eszik halat. Ki hinné, hogy évente csaknem 50 helyen rendeznek halászléfőző fesztivált az országban. - Videók: szegedi vs. bajai halészlé!

Rekordmennyiségű hó a Dolomitokban

Több mint harminc éve nem láttak a mostanihoz hasonló mennyiségű havat a sappadaiak.

Üstbe ment terv

Vannak pár ezren, akik augusztusi naptárukban évek óta foglaltra satíroznak négy-öt napot.

Lovardák, bioporták, sajtutak

Fejlesztési támogatások mellett marketinggel is segíti az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága a falusi turizmust: sikerrel rendezték meg a Hazajáró Hétvégét, s tovább működtetik, sőt, bővítik a turisták és a szállásadók, programszervezők egymásra találását segítő internetes portált.

Gettóbontók

A lakótelepünkön folyton megverik a barátaimat, és a rendőrség nem tesz semmit - válaszolta a Vaskereszt medálos kamaszfiú arra, hogy miért lépne be a Magyar Gárdába. Akkor Schönberger Ádám rádöbbent: Magyarországon egyik szubkultúra sem ismeri a másik érveit. A főszervező szerint ezért is indul augusztus elején a Bánkitó fesztivál.

 

Vízi gladiátorcsata Tiszabercelen

Tiszabercelen egy negyedik osztályos diák is fújja Bessenyei életrajzát. A magyar felvilágosodás költőjének, Mária Terézia snájdig testőrének munkássága szülőfalujában már alsóban tananyag.

Hogy miért olyan fontos Tiszabercelen Bessenyei? Először is, mert nem minden falu dicsekedhet ilyen szellemiségű szülöttel, másrészt, mert Bessenyei György pályája ékes bizonyítéka annak, hogy egy kis faluból is messzire lehet jutni, maradandót lehet alkotni - indokolja a hagyományok ápolásában, a falu kulturális életében évtizedek óta meghatározó szerepet játszó pedagógus házaspár: Száraz László és felesége, Margó.

De maradjunk egyelőre annál a háznál, mely a falu egyik legmagasabb pontján épült 1720 körül. Ebben a hagyományos nyírségi középnemesi építkezés jellegzetességeit magán viselő, boltíves tornácú, zsindelytetős, barokk kúriában született 1747-ben Bessenyei György, a magyar felvilágosodás írója, költője, gondolkodója. A gyönyörűen gondozott kert közepén álló épület elülső része ma emlékház, melyet Bessenyei korabeli bútorokkal rendeztek be. Igazi ritkaságnak számít az itt látható festett szekrény és a deszkabaldachinos ágy. Ugyanitt irodalomtörténeti kiállítást találunk, melynek segítségével a költő életútját járhatjuk be. (A ház másik felét házasságkötő teremnek használják, korábban volt iskola is.)

Míg az őszi-téli időszakban a Bessenyei-emlékhelyeket, nyáron a Tisza-partot látogatják szívesen a Tiszabercelre érkezők. Már nyitva a kikötő, és az idei újdonság a komp, amelyen étterem nyílt. Júniusban dzsessznapokat rendeznek itt, huszadikára a Budapest Ragtime Bandet várják.

A berceliek már szervezik a nyári programokat is. A Száraz Lászlóné vezette Tiszabercelért Egyesület helyi civilekkel, vállalkozókkal közösen tizedszer hirdeti meg a Rétközi Kulturális és Turisztikai Napokat augusztus első hetére. Augusztus 1-8. között várják a vendégeket a Tisza-partra. A százéves árnyas fák között a színpadot a Tiszának háttal állítják fel, így a szőke folyó nyújt természetes díszletet az előadásokhoz, míg a nézők a töltésen foglalnak helyet. Mindenki visz magával otthonról széket, hokedlit - és kezdődhet a gátszínház. Koncertekkel, sportversenyekkel, színházi előadással várják a közönséget. Egy helyi vállalkozó ötlete nyomán vízi gladiátorok csapnak össze a Tiszán - kenukon, kajakokon vívnak meg egymással. A program csúcsa a zárónapi Országos Felső-tiszai Halászléfőző Verseny, melyre bárki benevezhet. Aki ultizni tud, ne felejtse otthon a kártyát, mert egy álló hétig tart a Tisza-parti ultiparti. Vagy még tovább...

Aki szeret horgászni, ne felejtse otthon a pecabotját, mert a holtágakban szerencsét próbálhat. A természetvédelmi területen láthatunk fekete gólyát, nagy fülesbaglyot és jégmadarat is.

Érdemes ellátogatni a megye legrégebbi, 1985-ben épült gőzüzemű szivattyútelepére - ma ipari műemlék - is, mely a rétközi belvizek lecsapolásában játszott fontos szerepet, állítólag ma is működőképes.

Bessenyei nyomában járva hazafelé érdemes megállni Nyíregyházán, a megyeszékhelyen is utcák, terek, intézmények viselik nevét, csodálatos szobra a belvárosban látható, a róla elnevezett parkban. Síremlékét a nyíregyházi Morgó temető bejáratának közelében találjuk. Emléke ápolására 1898-ban alakult meg Nyíregyházán a Bessenyei Kör, melynek működését 1949-ben megszüntették, de 1987-ben újjáalakult Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság néven.

Info

Tiszabercelt Nyíregyházától alig 30 kilométerre, északra találjuk.

Telefon: 06 (20) 570-0284, honlap: www.tiszabercel.hu

A Bessenyei-emlékház (Bessenyei utca 6.) áprilistól október végéig keddtől szombatig 10-17 óráig, vasárnap 10-15 óráig látogatható (novembertől március végéig bejelentkezés alapján).
A horgászok szerencsét próbálhatnak a holtágakban
A horgászok szerencsét próbálhatnak a holtágakban
Top cikkek