Radar, szonda a sípályákon

Több halálos baleset árnyékolta be az idei szezonkezdetet a sípályákon.

Olasz karnevál - nem csak Velencében

Februárban gyerekkel érdemes Itáliába utazni: Milánótól Szicília alsó csücskéig még a legutolsó kis faluban is rendeznek karneváli felvonulást, van, ahol többet is, és a kisebbek egész hónapban álarcban (Zorrónak, királylánynak, katicának vagy oroszlánnak beöltözve) vonulhatnak az utcákon trombitálva, konfettit és szerpentint dobálva, melyekkel érdekes módon az olaszok nem szilveszterkor, hanem farsang idején temetik be az utcákat.

Mascherenda

UTAZÁS TOP 50

Gyerekbarát Burgenland

Különleges családi ajánlatokkal és programokkal várja a vendégeket Burgenland egész augusztusban.

Vasalt utak a Dolomitokban

Vörös, rózsaszín, barnás, sőt időnként kékbe hajló hegyeken, gyakran 2500-3000 méteres magasságban vagyunk. Alattunk több száz méteres mélység, mindössze egy drótkötélen és két hozzá csatolt karabineren függ az életünk.

 

Rekordmennyiségű hó a Dolomitokban

Több mint harminc éve nem láttak a mostanihoz hasonló mennyiségű havat a sappadaiak. Az olaszországi sípályák belépőjének is tekintett dél-tiroli települést másfél méter vastag hólepel borította februárra. Sappadán a házak tetején kalákában lapátoltak az elmúlt hetekben. Sok helyen csak daruskocsiról vagy tűzoltólétráról sikerült az épületeket tehermentesíteni.

Az utakat, parkolókat, kocsikiállókat egész nap gépekkel takarították. Becsületükre legyen mondva, a gépek éjjel is dolgoztak, így az utak folyamatosan járhatóak lettek.

Turizmusból élő alpesi településről lévén szó azonban mindennek a jó oldalát is látják. Az idei szezonra elkészült újabb északi pályának, és azt a többivel összekötő szakaszoknak szebb pályaavatót nem is tervezhettek volna. A hóágyúkat itt most szintén fehér paplan fedi, s a hóvastagságból ítélve a Dolomitokban hosszú síszezonra számítanak. A februárban errefelé megjelenő maskarásoktól pedig nem várják el, hogy a telet elűzzék. Sőt, ellenkezőleg: a mai sappadaiaknak jól jön a hosszú és hóban bőséges tél, s megelégszenek azzal, ha az ártó szándékú lényeket a maskarások a völgyüktől távol tartják.

A farsangi ünnepségek egyébként itt február 8-án kezdődnek és március elsejéig tartanak. Hagyományokat tartva az első hét a szegényeké, a második a parasztoké, s a harmadik a gazdagoké - amelyeket viseletben, az éttermek kínálatában és a jó harminc éve alapított folklórcsoportjuk programjaiban is jól megkülönböztethetnek akár a turisták is. A sappadai farsangnak újabb hagyományai is vannak: egyebek közt a hófutóverseny is, amire az eszkimóktól ismert és az Alpokban is egyre népszerűbb rácsos hótalpakon lehet rajthoz állni.

A küzdelem bárki számára nyitott, ugyanakkor a helyiekkel szinte reménytelen a versenyt fölvenni. Az 1300 lakosú település joggal büszke arra, hogy Silvio Fauner és Piller Cotter személyében két sífutó olimpiai bajnokot is adtak már, s a Salt Lake Cityben rendezett olimpián snow-boardos bajnokuk, Giacomo Kratter a 4. helyen végzett. Aki kíváncsi arra, hogy milyen az igazi alpesi virtus, saját szemével győződhet meg arról csütörtök esténként a teljes szezonban, amikor is a fáklyás sízés előtt bemutatót tart a helyi síklub. Az összes alpesi sísportot felvonultatva, a gólyalábon sízéstől a seprűnyélen siklásig, formációs gyakorlatokat és fáklyás lesikló- show-elemekkel fűszerezve az előadást.

Sappadát egyébként előszeretettel keresik föl a családok, hisz itt található Észak-Olaszország egyetlen hóvidámparkja, ahol hatalmas színes ballonvárak, sítalpakon sikló kisvonat, korcsolya-, szánkó- és ballonos hócsúszdapálya várja a gyerekeket-felnőtteket.

Sok száz esztendővel ezelőtt 15 osztrák holzhockar család - átkelve az Alpok hágóin - vetette meg a lábát ebben a Benullo-tartománybeli területen, s alapította meg a ma 1300 lelkes, többségükben osztrákok lakta olasz települést. A honfoglaló favágók leszármazottai mindig is jól értettek a fához, így aztán a kulturális szigetnek tekintett településen ma is szebbnél szebb kézműves munkákat látni. Csak a faluban 500 fő talál szállást hotelszobákban, 1500-an apartmanban, s további 500-an a magánházak szállásai közt válogathatnak, de az ékszerdoboznyi település síparadicsoma a központja a környező településeken, vagy akár az üdülési joguk révén elszállásoltaknak is. A pályákon mindez persze föl sem tűnik. A húsz kilométeres lesikló- és ötven kilométer hosszú sífutópályarendszer szinte elnyeli a Dolomitok síturistáit, akik idén igazán ideális körülményeket találnak a téli programjaikhoz.

Megérkeztek a síturisták
Megérkeztek a síturisták
Top cikkek