Ferrarival a cédrusokhoz

Libanon a szélsőségek országa, nemcsak vallási, de földrajzi értelemben is.

Coimbra: a szerelmes könnyek városa

A magaslatra épült Coimbra, a középkori királyság fővárosa, az ország első egyetemének városa, a portugál történelem legromantikusabb és legtragikusabb szerelmi históriájának a helyszíne.

Lecseréli szürkés színét a Gemenc

Határozottan minden jel azt mutatja, kopogtat a tavasz.

Rejtett kincseink Aggtelektől Vasvárig

Kétszáznál is több, különleges műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit országszerte díjmentesen a látogatók előtt április 18-án, a Műemléki Világnapon - tájékoztatott Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

Az Árpád-kort idézi a dömösi altemplom

A dunakanyari kirándulások végpontja többnyire Visegrád, pedig megéri még hat kilométert autózni és ellátogatni Dömösre, az Árpád-kori prépostság romjaihoz.

 

A tudás előkelő városa Oxford

Oxfordhoz valami nagy előkelőség kapcsolódik az ember tudatában. Nagyon elit iskolák nagyon előkelő diákjai, szigorú szabályok, utak a felső körökhöz, meg más efféle képzetek. Ezt az előkelő világot meg lehet nézni, alig egyórányira és húszfontnyira van London Paddington pályaudvarától. Mert ha az ember már eljut Londonig, ahol ugyancsak sok mindent érdemes látni, és akad egy szabad napja, egy macskaugrás csak a tudás előkelő városa. Egyébként is, Angliában nagyon kellemes vonatozni.

Tiszta, gyors és kellemes közlekedés - viszonylag nem is drága, már ha ilyesmit egyáltalán a mai világban bármire is lehet mondani. Oxford vasútállomásától gyalog is be lehet sétálni a város központjába, de ha kevés az idő, egy fontért érdemes buszra szállni. Sőt van olyan busz is, amelyet kifejezetten a turistáknak indítanak a vasútállomástól 10-15 percenként. Ez húsz nevezetes helyszínen áll meg, minden olyan pontján a városnak, ahol valami fontos látványosság van, s amelyeknél kívánságra megáll a sofőr. Le is lehet szállni, meg fel is, ha már a turista kedvére kibámészkodta magát. A 24 órás jegy 11,50 font, a 48 órás 13,50 fontba kerül. Diákoknak 10, illetve 12 font, nyugdíjasoknak pedig 9,50, illetve 11,50 font. Angliában sokfelé adnak kedvezményt az idősebbeknek, sőt egy-egy múzeumban, színházban a jegyvásárláskor kifejezetten megkérdezik a látogatótól - ha már kicsit benne van a korban -, hogy nem nyugdíjas-e, mert akkor természetesen kevesebbet kell fizetnie.

A szorgalmas oxfordi deák
A szorgalmas oxfordi deák

De ha valaki csak úgy csavarogni akar, rövidke sétával elérhet az északi kapunál a Szent Mihály-toronyhoz, amely Oxford legrégebbi épülete, 1040-ből. A kanyargós falépcsőn fel lehet mászni a torony tetejébe, nincs túl magasan. Onnan körbe lehet látni a város tornyaira, háztetőire. Táblácskák mutatják, melyik torony melyik híres college kápolnája, könyvtára. Összesen 22 régi college-ban tanulhatnak évszázadok óta az ifjak. A legrégebbiek az 1200-as évekből valók. Ha a turista kíváncsi egy college belső világára, alig fél fontért beléphet az 1268-ban alapított Balliol College kapuján. A belső térből be lehet térni a templomba, amelynek hangulata egyszerre szigorú, ódon és emelkedett. Régi címerek a falakon, faragott padok, és a színes ablakok üvegén át szépséges fény árad be.

A falakon a régi korok szobrászai hagyták emlékül az utókorra az egykori mesterek és diákok portréit. Néha még egy kis humort sem sajnáltak. Mert ha az embernek van egy kis türelme megnézegetni a falakra faragott arcokat, találhat szorgalmas diákot, aki úgy belefeledkezett az olvasásba, hogy még a nyelve is kint maradt.

Jó leülni a parkban. Hallgatni a csendet és a madarakat. És azt lehetne gondolni, milyen jó ez a békés, szép világ. Aztán a padon el lehet olvasni, kinek az emlékére helyezték el. Van olyan is, amelyik 19 éves, egykori diák emlékét őrzi, aki a kuvaiti harcokban halt meg.

Amúgy ha valaki manapság úgy gondolja, hogy szeretné gyermekét Oxfordban taníttatni, az interneten megtalálhatja a módját. A magyar ifjak európai uniós polgárként ugyanannyiért járhatnak ott iskolába, mint a britek, s ez a tarifa nagyjából egy hazai menőbb fizetős egyetem költségeinek felel meg.

Top cikkek