Ferrarival a cédrusokhoz

Libanon a szélsőségek országa, nemcsak vallási, de földrajzi értelemben is. A vallási megosztottság nem hétköznapi (csak keresztényekből van vagy tucatnyi csoportosulás: maroniták, görög, örmény, szír ortodoxok és katolikusok, kaldeusok, koptok és akkor még szó sem esett a muzulmánokról), mint ahogy a földrajzi sem. A tengerparton lévő Bejrútból bő óra vezetéssel már a Libanon-hegység sípályáin találjuk magunkat, 40 km-re északra pedig az ősi Büblosz homokos strandjain lehet élvezni a Földközi-tengert.

Libanon kicsi ország, lényegében nincs benne "szokásos" turistaösvény. Bejrúti szállásról, csillagtúrákat szervezve kiválóan felfedezhető.

Magyar vonatkozása miatt az egyik legvonzóbb célpont a Libanon-hegységben lévő cédruserdők közül az egyik, nevezetesen a maronita keresztények által lakott Bsarré városa melletti. Itt szerezte az ihletet és festette meg Csontváry a Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrusokhoz című képeit. Az "erdő" meghatározás kissé eufemisztikus, gyakorlatilag néhány tucat 2-3 ezer éves cédrus egy csoportjára vonatkozik. Az egykor oly híres fából mára csak hírmondó maradt. Az ide vezető Kadisa-völgy egykor a maronita keresztények búvóhelye volt, amiről számos sziklatemplom és barlangtemplom tanúskodik.

A Libanon-hegységen kizárólag taxival vagy autóstoppal lehet átkelni a Szíriával határos Bekaa-völgybe. De nem bármikor. Késő ősztől a szerpentin már hóhatár fölött kanyarog, ilyenkor az egész utat lezárják. Az út végén található Baalbek, azon belül is Libanon talán legismertebb római romja. Nem véletlenül zarándokolnak ide a turisták, ugyanis itt állnak mind a mai napig az egykori római birodalom legnagyobb templomai, Vénusznak, Jupiternek és Bacchusnak szentelve. Ez utóbbi a legjobb állapotban fennmaradt római templom, 20 méteres oszlopai között elvész az ember.

Baalbekből egyórás minibuszozás után feltűnik a tenger és Bejrút felhőkarcolói, de innen még több száz métert kell ereszkedni a tengerszintig. A külvárosokban csak a szokásos, Közel-Keletre jellemző körülményeket találjuk, a belvárosban, a keresztény negyedben és a tengerparton azonban szembetűnő a gazdagság. Európai ruhába öltözött yuppie-k sportkocsikkal, hatalmas terepjárókkal érkeznek az elegáns éttermek elé, majd gondosan felépített éjszakai programmal teszik tönkre magukat. Ennek a szokásos lefolyása szerint este 8-9 között kiadós vacsorával és némi szesszel indítanak egy jó étteremben, majd este 10-11 és hajnali kettő között masszív kocsmázással folytatódik. Az aranyifjak és a hozzájuk tartozó hölgyek ezután a különböző éjszakai klubokban folytatják reggel 5-6-ig, majd egy kiadós reggeli és esetleg egy tengerben fürdés után térnek nyugovóra. Európai turistának anyagilag nehezen fenntartható módon...

Érdemes időt szánni a tengerparti régióra, elsősorban az egykori föníciai városok, Büblosz, Szidón és Türosz történelmileg gazdag hagyománya - innen terjedt el az általunk is használt ábécé - és római romjai miatt. A közbiztonság az országban kiváló, a politikai instabilitás miatt azonban előfordulhatnak fegyveres öszszecsapások. Ezeknél azonban - szemben például Egyiptommal vagy Tunéziával - a turisták nem célpontok. Bár az ország rossz híre miatt amúgy sem sokan mennek oda manapság.

A Libanonba való belépéshez a magyar állampolgároknak szükségük van vízumra. Ez a határon megvásárolható (a kéthetes tranzitvízum 17 dollár). Szállások 20 dollár/főtől találhatók, a szolgáltatások ára európai, leszámítva
a közlekedést, amely lényegesen olcsóbb.

A repülőjegy 70-80 ezer forint, ugyanennyiből megjárható Isztambulon és Damaszkuszon keresztül vonattal-busszal is (3 nap alatt).

http://libanon.lap.hu/

Baalbek romjai
Baalbek romjai
Top cikkek