Kastély a Bódva-völgy kapujában

Edelényben található hazánk egyik legnagyobb kastélya, a L'Huillier- Coburg-kastély, amelynek egyelőre csak néhány terme látogatható.

Kedvezmények a Dunakanyarban

Hosszú nyelű fakanállal, mézzel és répával etetni a barnamacikat a veresegyházi Medveparkban, jelzett turistautakon felkapaszkodni a Börzsöny csúcsára, a 938 méter magas Csóványosra, végigsiklani a téli-nyári bobpályán, lubickolni az esztergomi Aquapark élményfürdőiben, megcsodálni Magyarország első fővárosa, Visegrád műemlékeit, Zoránt, Sebestyén Mártát, Paya Beát és kamarazenét hallgatni a Szentendre Tavaszi Fesztivál estjein - sok más mellett ezek lehetnek a programjaink, ha a közeli hetekben a Dunakanyarba látogatunk.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Lecseréli szürkés színét a Gemenc

Határozottan minden jel azt mutatja, kopogtat a tavasz.

Borszerdára készülünk

Egy pohárral a ház borából ajándékba minden megrendelt főétel mellé, majd minden további pohár, illetve palack magyar bort és pezsgőt feleanynyiért szolgálnak fel, mint amennyi az itallapon feltüntetett ára.

 

Rejtett kincseink Aggtelektől Vasvárig

Kétszáznál is több, különleges műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit országszerte díjmentesen a látogatók előtt április 18-án, a Műemléki Világnapon - tájékoztatott Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. Több helyen szakvezetéssel és külön programokkal is készülnek a húsvét utáni szombatra, az akcióhoz csatlakozó szálláshelyek kedvezményeket kínálnak.

E napon - a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezdeményezésére - az ország számos rejtett kincsét ismerhetik meg díjmentesen a látogatók: népi műemlékeket, tájházakat az Őrségben vagy Aggtelek, a Velencei-tó és a Zemplén vidékén. Olyan, kevésbé ismert, de igazi kuriózumoknak számító helyek megtekintésére is lehetőség lesz, mint a cáki pincesor, a gótikus Oskolamester-ház Pásztón, a Kékfestőház Szendrőn, s a Meseház Békéscsabán. A várak közül a szerencsi, az ozorai, a simontornyai, a sárvári, a boldogkői, a füzéri és a várpalotai ígérkezik most izgalmasnak, főként azért, mert itt megújult részekkel, kiállításokkal is találkozhatnak a vendégek. Számos kastélymúzeum is csatlakozott az akcióhoz, így Fertődön az Esterházy-kastély, a Bodrogközben a pácini kastély, Körmenden a Batthyány-kastély, Dégen a Festetics-kastély, Füzérradványban a Károlyi-kastély. Különleges élményre számíthat az is, aki Oroszlányba, a Bányamúzeumba, Majkra, a remeteségbe, Komáromba, a Monostori erődbe, Vasvárra, Mezőhegyesre vagy éppen a Gorsiumba látogat április 18-án.

- Az akciónappal a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága hagyományt kíván teremteni, hogy a Műemléki Világnap - melyet eddig csak a műemlékszakma ünnepelt - mindenki ünnepévé váljon, amikor érdemes útra kelni és megnézni akár a közvetlen közelünkben lévő, akár a távoli országrészekben található, régmúlt korok építészeti emlékeit - mondta el lapunknak Beregi Nagy Edit sajtófőnök. Az akciónapon a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével szálláskedvezmények is várják és ösztönzik a vendégeket országjárásra. Részletes műemléklista, régiós túraútvonalak és szálláskedvezmények a www.nemzetimuemlek.hu honlapon tekinthetők meg.

Top cikkek