Music City, USA

Ha meg akarja mozgatni az öreg csontokat, vonszolja el őket a Vadló Szalonba! Ott mindenkit megtáncoltatnak, és mire a kedves vendég hajnalban az ágyába vánszorog, garantáltan sajogni fog minden porcikája.

Zürich: a világ legnagyobb kisvárosa

Zürich: "tisztaság és rend".

Öltöny facipővel

Tulipánok, szélmalmok, sajtok, polderek: már közhelynek számítanak Hollandiával kapcsolatban. Érdemes a kevésbé ismert és látogatott északi országrészbe is utazást tenni.

Simón Bolívar szülőháza Caracasban

A mintegy kétezer négyzetkilométeren elterpeszkedő, a külső településeivel együtt hatmillió lakosú Caracas nem sorolható a leglátogatottabb turistaközpontok közé.

Halguillotine Stavangerben

Norvégia kevéssé ismert nagyvárosa Stavanger.

 

Ahol minden arany, ami fénylik

A Wall Street környékének kevésbé ismert látványossága a Fed, az amerikai tartalékbank New York-i épülete, ahol a világ legdrágább pénzérméje, illetve legnagyobb aranykészlete is megtekinthető. Kevés ide látogató turista hagyja ki a világvárosban Manhattan déli csücskét, a pénzügyi negyedet. A Wall Street környékén a kötelező látványosságok közé tartozik a Ground Zero (most már: a 2001-ben lerombolt ikertornyok helyén zajló építkezés), a tőzsde és a Morgan-ház, amely ma is őrzi egy csaknem száz évvel ezelőtti, 35 áldozatot követelő robbantásos merénylet nyomait. Avagy a Federal Hall, amelynek lépcsőjén 1789-ben beiktatták az Egyesült Államok első elnökét, George Washingtont.

New York forgalmához képest viszont viszonylag kevesen, évente 25 ezren keresik fel a tizenkét amerikai területi tartalékbank, a Fed itteni épületét. Igaz, különlegességeinek megtekintése némi előkészületet igényel: internetes honlapján www.newyorkfed.org jó előre be kell jelentkezni. Az amúgy ingyenes túrán mindenkinek alaposan leellenőrzik (előre, és megjelenéskor is) a személyazonosságát, és minden holminkat egy szekrényben kell hagynunk az idegenvezetés 45 percére.

A Fed kiállítótermében láthatjuk például a világ valaha is legnagyobb összegért elkelt pénzérméjét. Az 1933-ból való arany húszdolláros, a "dupla sas" 7,59 millió dollárért talált gazdára a Sotheby's hét évvel ezelőtti aukcióján. Különlegessége, hogy Franklin D. Roosevelt elnök a nagy gazdasági világválság közepette megtiltotta, hogy amerikaiak aranyat birtokoljanak, így ez maradt az éppen kibocsátott érme egyetlen olyan példánya, amely törvényesen került forgalomba, ezért kereskedelme is legális. (Időnként lefoglalnak illegális, a pénzverdéből annak idején kicsempészett "dupla sasokat".)

Tulajdonosának jó oka van rá, hogy itt, a Fednél tartsa az érmét. A páncélteremben tárolt különlegesség miatt ugyanis világ egyik legjobban védett épülete ez. Ha az utca szintjéhez képest mintegy 25 métert lejjebb ereszkedünk, a világ legnagyobb, ráadásul szabad szemmel is megtekinthető aranykészletével tölthetünk el mintegy tíz percet. Harminchat ország, jegybank és nemzetközi szervezet bízta a Fedre a tartalékát. (De az amerikai készlet zömét nem itt, hanem a pénzügyminisztérium Fort Knoxban, illetve West Pointban lévő páncéltermében őrzik.) A számozott, egy-egy tulajdonosnak megfelelő, különlegesen zárható fülkékben tárolt tömbök összesen hétezer tonnát és mai áron 190 milliárd dollár értéket adnak ki. A látogató első megdöbbenése, hogy mindez milyen kevés helyet igényel. Nem csoda, hiszen az arany sűrűségéből adódóan a nagy tömeghez csekély térfogat párosul. Egy-egy kis tömb 27 fontot (12,27 kg) nyom. Ha tranzakcióra kerül sor, és így az itt dolgozók arrébb vontatják a készlet egy részét, magnéziumpapucsot vesznek fel, nehogy egy baleset szétroncsolja a lábukat. A lábbeli minden párja ötszáz dollárba kerül, anyagára pedig e fém tulajdonsága a magyarázat: az alumíniumnál könynyebb, az acélnál pedig ellenállóbb. Igaz, mint kérdésünkre az idegenvezető elmondta: volt, hogy két éven át sem mozgatták az egyes esetekben 1924 óta itt lévő tömböket, amelyeket (csakis rácson át!) azért is érdemes megnézni, mert itt a kereskedelmi forgalomban lévőnél jóval tisztább, legalább 99,5 százalékos arany látható.

Aranyat mérnek a New York-i trezorban
Aranyat mérnek a New York-i trezorban
Top cikkek