galéria megtekintése

Zsarnokgyíkok és egyéb celebek a Millenárison

0 komment


Ötvös Zoltán

A legnagyobb mozgó mű-dinó kilenc méter magas - az irodákból ismert művirágok azért elveszik az ember félelmét
A legnagyobb mozgó mű-dinó kilenc méter magas - az irodákból ismert művirágok azért elveszik az ember félelmét
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Látva ezt a kilenc méter magas műdínót, ezt a hatalmas Tyrannosaurus rexet (T. Rex), a zsarnokgyíkot, a gumiszerű anyagból készült mindenségét, hangszóróból áradó hörgését, némi eséllyel magam is elképzelem, mit érezhettek egykoron kisebb termetű kortársai a húsvér gyilkológép megjelenésekor. Nagyjából halálfélelmet. A halált, ami bekövetkezett e tizenhárom méter hosszú, héttonnás szörnyeteg állkapcsainak összeillesztésekor.

Azért felnőttként nevetnem kellett, hogy a Hadrosaurus az igénytelen irodákban található műnövények egyik jól ismert példányát majszolta

 

Azt olvasom a tájékoztató táblán, hogy a harapása négyszer erősebb lehetett az oroszlánénál. Na, utóbbiról néhány ember biztos információkkal rendelkezik.

 Jó szórakozás a gyerekeknek, hogy dínósat játszhatnak, állatokat festhetnek, az emléktárgyakat pedig haza is vihetik
Jó szórakozás a gyerekeknek, hogy dínósat játszhatnak, állatokat festhetnek, az emléktárgyakat pedig haza is vihetik
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Azt is megtudom, egyébként tudtam, hiszen magam is vettem egy rakat gumidínót a gyereknek, hogy a T. Rex-ként rövidített ragadozó az egyik legismertebb dinoszaurusz a populáris kultúrában. A 65-68 millió évvel ezelőtt élt lény maradványaira a mai Észak-Amerika nyugati részén bukkantak. A gumiszerű változatra meg én és sokan mások a Millenárison a Dinoszauruszok élete című kiállításon.

A populáris kultúra újabb eseménye most nyitott és augusztus 24-ig várja a családokat, gyerekeket, felnőtteket, csoportokat. (Ha javasolhatom, csoportosan menjenek, mert akkor 2200 forintért is megnézhetik, hétvégén ellenben 3900 forintot is elkérnek egy felnőtt belépőért.)

A felkonferáló anyag szerint „A dinoszauruszok élete” a legszórakoztatóbb oktató jellegű kiállítás. Valóban szórakoztató, ha azt olvasom, hogy Beipiaosaurus két méter hosszú lehetett és 85 tonna – ha igaz, roppant sűrű anyagból állt össze. Az ilyen figyelmetlenség egyébként nem jellemző a tájékoztató táblákra. A Velociraptorról például azt mondják, hogy 1922-ben fedezték fel a Góbi-sivatagban, és csupán az elmúlt években bizonyosodott be, hogy tollas lehetett.

A Triceratops a kiállítás rendezőinek áldozatává vált: oldalára dőlve hörög két T. Rex vacsorájaként
A Triceratops a kiállítás rendezőinek áldozatává vált: oldalára dőlve hörög két T. Rex vacsorájaként
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tartalmas és informatív mondatok mutatják be a többi félelmetes dínót – a T. Rexet például 1902-től hosszú évtizedekig a legnagyobb húsevőnek tartották, egészen a Gigantosaurus felfedezéséig. Azért felnőttként nevetnem kellett, hogy a Hadrosaurus az igénytelen irodákban található műnövények egyik jól ismert példányát majszolta. A csúcs azonban a szegény Triceratops ábrázolása. Egyik oldalán a T. Rex-szülő, vele szemben porontya, köztük a zsákmányként elejtett növényevő.

Az oldalára dőlt lény látható részéből kitépett húsimitáció mutatja, hogy a művilág katasztrófát rekonstruál. Hogy hihetőbb legyen, meg-megemelkedik, szemét forgatja. Neki bizony annyi.

A tárlatot kísérő 3d-s film bőven beszél arról a közepes méretű emlősről, amelyik sokkal gyorsabban pusztítja körülötte a fajokat, mint annak idején az aszteroida

A kiállítás időgép módjára repíti vissza a látogatókat egy varázslatos világba, lehetővé teszi, hogy a közönség számos dinoszauruszt közelről és életnagyságban – vagy méretarányosan kicsinyítve – megfigyelhessen. A díszleteket és a mozgó dinoszauruszokat kilenc 40 tonnás kamion szállította Budapestre. A legnagyobb megtekinthető dínó kilenc méter magas, ahogy említettem.

Megnézheti mindenki, milyenek voltak a dínók - legalábbis amilyennek az ember pár csont alapján elképzeli
Megnézheti mindenki, milyenek voltak a dínók - legalábbis amilyennek az ember pár csont alapján elképzeli
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Most tehát itt vannak a 65 millió évvel ezelőtt, nagy valószínűséggel egy aszteroida becsapódása nyomán igen gyorsan kipusztult dinoszauruszok másolatai. Megkövesedett csontvázaik alapján rekonstruálták őket. Vagy így néztek ki, vagy másként, sohasem tudjuk meg, mi az igazság. Ennek ellenére, vagy éppen ezért világszerte több millióan látták már a több mint 50 mozgó óriást: megijesztették és elbűvölték a gyerekeket és felnőtteket.

Jó szórakozás a gyerekeknek, hogy dínósat játszhatnak, állatokat festhetnek, az emléktárgyakat pedig haza is vihetik. Az ásatási zónában megtudhatják, hogyan néztek ki a dinoszauruszok, mekkorák voltak, mit ettek. Hogy még élvezetesebb és érthetőbb legyen a feltárási folyamat, egy T. Rex csontvázat kell megtalálniuk. Aki akar, műdínó hátára ülhet, műdínótojásba ülve fényképet készíttethet magáról: egyik sem olcsó mulatság.

Ingyen van viszont a háromdimenziós mozi, amely a Föld kialakulásától, az élővilág igen lassú kialakulásán át meséli el a bolygó történetét. Nem áll meg a dínókihalásnál, eljut egészen napjainkig, bőven beszélve egy közepes méretű emlősről, amelyik sokkal gyorsabban pusztítja körülötte a fajokat, mint annak idején az aszteroida.

Aki kevésbé populáris, bár ugyancsak művi dínókra kíváncsi, az siessen a Magyar Természettudományi Múzeumba, ahol tizenhat dél-amerikai csontvázmásolatot és rekonstrukciót tekinthet meg július végéig testközelből.

Hét évvel ezelőtt a patagóniai dinoszauruszok már bemutatkoztak Budapesten, és mostani világ körüli turnéjuk során új leletekkel kiegészítve tértek vissza, a Millenárison látottaknál jóval olcsóbban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.