galéria megtekintése

Vulkánkitörés: Sukameriah az új Pompeii

0 komment


Ötvös Zoltán

Kőzettörmelék és hamu temette be az indonéziai Sukameriah települést a Sinabung vulkán kitörése után.

Helyi idő szerint szerda hajnalban több mint 4,5 kilométer távolságba jutott el az indonéz Sinabung vulkán izzófelhője, közben átrohant Sukameriah-on, és a szürke kőzettörmelék és a vulkáni hamu teljesen betemette az indonéz települést, ezzel növelve a tragikus "pompeji események" számát – hívta fel lapunk figyelmét a jelenségre Harangi Szabolcs, az ELTE vulkanológus professzora.

Helybéliek nézik a Sinabung vulkánból áradó hamufelhőt
Helybéliek nézik a Sinabung vulkánból áradó hamufelhőt
REUTERS/Antara Foto/Endro Lewa

A vulkanológus szerint a médiában sokszor lávának nevezik az izzófelhőt, azonban ez nem az, hanem a vulkáni működés egyik legveszedelmesebb, legpusztítóbb folyamata: forró gázokból és izzó kőzet-, illetve lávadarabokból álló vulkáni törmelék-ár.

 

A Sinabung vulkán 2010-ben ébredt fel. Az elmúlt 10 ezer évben kitörést mutató vulkánokat összesítő Smithsonian Intézet listája szerint ez vulkán ezt megelőzően utoljára 1881-ben tört ki. A 2010-es kitörést követően egy kis szünet állt be, majd 2013 szeptemberében újult fel a vulkáni működés.

Káposztaszedők a szumátrai Jraya településen - fújhatják?
Káposztaszedők a szumátrai Jraya településen – fújhatják?
REUTERS/Beawiharta

A vulkán oldalán 100 kilométeres óránkénti sebességgel lezúduló láva tavaly februárban tizenhét ember életét oltotta ki Sukameriah település közelében.

Az utolsó nagy izzófelhő-kitörés idén február 18-án történt. Akkor a magas hőmérsékletű ár félig betemette a már elnéptelenedett Sukameriah települést. Tegnap, röviddel éjfél után több mint 4,5 kilométer távolságba jutott el újra az izzófelhő.

Még a 250 kilométer távolságban lévő Aceh városában is vulkáni hamuhullást jelentettek – tájékoztatta lapunkat Harangi Szabolcs.

Óriás ébredt négyszáz éves álmából

Az egyik leglátványosabb természeti színjáték: vulkánkitörés Indonéziában. A fotósoknak fantasztikus lehetőséget kínáló szumátrai vulkánkitörés több tízezer embernek szörnyű katasztrófa.

A kitörésről készült képgalériánkat itt nézhetik meg.

Tavaly a Fogo vulkánból kitörő lávafolyam két falut is elöntött úgy, hogy a média alig adott hírt róla. A Zöld-foki szigeteki tűzhányó működése 1995 után, közel 20 évnyi szünetet követően indult be újra 2014-ben, amikor a 3000 méter magasra emelkedő vulkáni kúp lábánál felnyílt egy hasadék.

Jelenleg 86 országban több mint 800 millió ember él potenciálisan aktív vulkánok 100 kilométeres közelében. Ebből a szempontból Indonézia a legveszélyeztetettebb ország a világon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.