galéria megtekintése

Vége a jégkorszaknak, hamarosan a sarkkörre járhatunk nyaralni

4 komment

NOL

Aggasztó mértékben zsugorodik az Északi-tenger jégpáncélja, az olvadás gyorsabbnak bizonyult a tudományos előrejelzéseknél. 

Augusztus-szeptemberi átlagok
Augusztus-szeptemberi átlagok

Az amerikai National Snow and Ice Data Center (NSIDC) műholdas mérései szerint a tengeri jégtakaró 4,14 millió négyzetkilométerre húzódott össze szeptember közepére, ami a második legkisebb érték a 2012-ben mért 3,39 millió négyzetkilométeres negatív rekord után (ami egyébként 50 százalékkal volt alacsonyabb 1979-2000 átlagánál).

 

Az NSIDC jelentése szerint ezek még csak előzetes adatok, a szelek változásával az olvadás tovább folytatódhat.

Az Északi-tenger jégpáncélja minden ősszel és télen növekszik, tavasszal és nyáron pedig olvad, de a globális felmelegedésnek köszönhetően az olvadás egyre hamarabb kezdődik és tovább is tart, mint a korábbi években.

"Drámai változásokra számíthatunk a következő néhány évben, ha a felmelegedés tovább folytatódik" - idézte a BBC Ted Scambos-t, az NSIDC vezető kutatóját.

A mérési eredmények még a kutatókat is meglepték, mivel arra számították, hogy a nyári alacsony légnyomás és felhős idő lelassította az olvadást.

Annyi a jegesmedvéknek

Ha ez így megy tovább, a jegesmedvék  nagy pácba kerülhetnek, az olvadás őket fengyegeti leginkább. A Washingtoni Egyetem legfrissebb kutatása szerint a sarkkörön élő összesen 19 alfajt kivétel nélkül érinti az olvadás, hiszen ezzel szűkül a természetes élőhelyük, ezért nehezebben találnak maguknak táplálékot, illetve párt, így a szaporodási rátájuk is csökken. Mivel két jégtábla között egyre nagyobb távolságokat kell úszva megtenniük, sokszor végkimerülésben pusztulnak el.

A jegesmedvék jellemzően fókákra vadásznak, de mivel a vízben nem tudnák utólérni prédájukat, felülről támadnak, a jégtáblák széléről, illetve a jégpáncélba lyukat ütve halásszák ki zsákmányukat.

Fotó: NASA

Harminc öt év adatainak összevetéséből az derült ki, hogy a tavaszi olvadás 3-9 nappal korábban kezdődik, ősszel pedig ugyanennyivel később kezd fagyni. Ez 35 év alatt 3 és fél hetes csúszást jelent, tehát a jegesmedvék egy évben összesen 7 héttel kevesebbet tölthetnek a jégen, mint 1981-ben. Ha ez a trend tovább folytatódik, akkor az évszázad közepére további 6-7 héttel rövidülhet a  vadászidény.

A világon egyébként már csak 20-30 ezer jegesmedve él (bár a pontos számukra csak becslések vannak) Alaszkában, Grönlandon, Kanadában, Norvégiában és Oroszországban. A 2008-ban veszélyeztetettnek nyilvánított jegesmedvék 19 ismert alfaja közül 3 hanyatlik - ezek a legveszélyeztetebb populációk -, 6 stabil és csak 1 alfaj létszáma bővül, a többi kilencről még nem áll rendelkezésre elegendő információ. A klímaváltozás további romboló hatásával számoló előrejelzések szerint a jegesmedvék az évszázad végére kipusztulhatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.