galéria megtekintése

Védett lesz Armstrong lábnyoma

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.

Tóth Marcell Márton
Népszabadság

A Nyugalom tengere most még méltó nevéhez, kérdés, meddig maradhat háborítatlan. Egyre több nemzet, köztük Kína és India is holdmissziót tervez, a túl nagy „forgalom” pedig árthat azoknak a történelmileg kiemelkedően fontos emlékeknek, amilyen például Neil Armstrong 45 éve porba vésődött lábnyoma. Egyelőre nincs szabályozás a holdi területek oltalmazására.

Az Apollo–11 űrhajósa, Buzz Aldrin tiszteleg az amerikai zászló előtt 1969. július 20-án
Az Apollo–11 űrhajósa, Buzz Aldrin tiszteleg az amerikai zászló előtt 1969. július 20-án
Neil Armstrong-NASA / Reuters

Az Apollo–11 1969. július 20-i leszállását még öt másik amerikai űrhajó holdra érkezése követte a hatvanas-hetvenes évek fordulóján. A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter robot űrhajó tavalyelőtt készített képei arról tanúskodnak, hogy nemcsak az Apollo-program asztronautáinak lábnyomai és holdjáróinak keréknyomai maradtak meg változatlanul az eltelt évtizedek során, de még a kitűzött csillagos-sávos lobogók többsége is áll (tökéletes cáfolataként az újra és újra felbukkanó ostoba összeesküvés-elméleteknek, miszerint az amerikaiak nem is jártak a Holdon, mindez csak megrendezett trükk volt).

Egy jövőbeli leszállás azonban könnyen kárt tehet a törékeny holdpormintákban és a hátrahagyott eszközökben.

 

Több mint 110 tonna emberi eredetű anyag maradt az évek során a Holdon – mondja Beth O’Leary, az Új-Mexikói Állami Egyetem régésze. „Ezek a maradványok történeteket mesélnek arról a korszakról, amikor az emberiség felfedezte a bolygóján túli világot. Az emlékek megóvása ugyanolyan fontos, mint akárhol máshol a Földön, megoldást kell találnunk rá.”

O’Leary egyike azoknak a jelenséget aggodalommal figyelő tudósoknak, akik petícióban kérték az Egyesült Államok képviselőházát a holdra szállások helyszíneinek védelméről szóló törvényjavaslat benyújtására. A leszállási pontokat történelmi emlékhellyé nyilvánítani szándékozó Lunar Landing Legacy Act azonban egyelőre nem emelkedhetett jogerőre, mivel az 1967-ben kilencvenegy ország – köztük az Egyesült Államok és Magyarország – által aláírt Outer Space Treaty megtilt-
ja, hogy bármilyen ország felügyeleti jogot szerezzen egy Földön kívüli égitest területén.

Mindazonáltal az űrbe kilőtt objektumok az őket felküldő szervezetek tulajdonában maradnak, vagyis a NASA még mindig birtokolja a zászlókat és hátrahagyott holdjáróit. „Egy lábnyomot ezzel szemben egyetlen ország sem sajátíthat ki magának” – vázolja a helyzetet O’Leary.

Több szakértő szerint itt az idő az Outer Space Treaty felülvizsgálatára vagy egy teljesen új egyezmény megalkotására. Az emlékek védelmét sürgetők az Antarktisz-egyezményhez hasonló mechanizmust emlegetnek lehetséges megoldásként: a déli kontinens korai felfedezőinek emlékhelyei csak tudományos célú kutatáshoz kötött engedéllyel látogathatóak.

Az első emberes Hold-expedíció egyik cipőnyoma
Az első emberes Hold-expedíció egyik cipőnyoma
Reuters/NASA

Az aggodalmakat nemcsak a tervezett holdmissziók, hanem az űripar üzleti oldala is táplálja. A Google 2007-ben hirdette meg a 20 millió dollár összdíjazású Lunar X Prize-t, melyben a magyar Puli Space Technologies is részt vesz. A versenyző csapatok célja, hogy olyan járművet juttassanak a Holdra, mely legalább 500 métert képes megtenni az égitesten, és az ott készített felvételeket visszajuttatja a Földre. A versenykiírás külön jutalomban részesíti azokat, akik történelmi jelentőséggel bíró helyszínekről, így például az Egyesült Államok, a Szovjetunió vagy más nemzetek űreszközeiről küldenek fotókat.

Bár a Lunar X Prize még javában zajlik, létrejötte jó néhány „műemlékvédelmi” kérdést felvetett a NASA háza táján is, ennek eredményéül az űrhajózási hivatal ma már saját irányelvekkel rendelkezik a célpontok biztonságos megközelítését illetően.

„Az egységeknek olyan távolságban kell földet érniük a meglátogatott objektumoktól, hogy a felvert por ne okozzon károkat. Emellett azt javasoltuk, hogy az Apollo–11 és az Apollo–17, az első és az utolsó emberi holdmisszió leszállóhelyét senki ne látogassa” – mondja Rob Kelso, a NASA houstoni központjának korábbi, üzleti szolgáltatásokért felelős vezetője. „Időszerű elgondolkodni ezeken a kérdéseken, hiszen olyan korszakba lépünk, amikor az ember ismét birtokába veszi a Hold-felszínt.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.