galéria megtekintése

Űrhajót találtak egy időkapszulában

5 komment

NOL

A Gemini kapszula Föld körüli pályán
A Gemini kapszula Föld körüli pályán
NASA

Egy furcsa kúp alakú fekete műanyag tárgyat találtak egy időkapszulában Houstonban. A földből kiásott doboz tartalmát találgatták egy darabig, aztán rájöttek, hogy ez a Gemini űrhajó makettje.

A NASA kétfős űrkapszulája abban az évben -1966-ban - járt az űrben, amikor az időkapszulát elásták. A fém dobozka a Titan II hordozórakéta rozsdás darabkáit is tartalmazta - ezzel lőtték fel a Geminit az űrbe. Fura módon a doboz mellett több palack vizet is találtak.

 

„Amikor egy időkapszulát ásnak el a földben, az óhatatlanul magába szívja a vizet" - nyilatkozta a Space.com-nak Sarah Jackson archeológus. „Nem a sivatagban vagyunk, ez itt Houson, rengeteg esővel, magas páratartalommal és hurrikánokkal - a doboz valószínűleg már az elején szétázott.”

A dobozban elázott újságcikkeket, telefonkönyveket és egy 1966-os autópálya-térképet is találtak. A legértékesebb relikvia viszont egy parányi zászló.

Pete Conrad  volt a harmadik űrhajós, aki 1969-ben a Holdra szállt
Conrad volt a harmadik űrhajós, aki 1969-ben a Holdra szállt
Forrás: NASA

A korabeli sajtóbeszámolók szerint az időkapszulát a Clear Lake Theatre megnyitásakor ásták el a NASA rakétakilövő állomásától (a mai Johnson űrközponttól) alig pár kilométerre lévő mozi kertjében. A megnyitón több űrhajós is részt vett, akik különböző személyes, vagy kortörténeti tárgyakat helyeztek el a dobozban. Köztük volt Charles „Pete” Conrad is, aki azt a mini amerikai zászlót rakta a dobozba, amit előzőleg ő vitt magával az űrbe. A zászló mellett volt Conrad kézzel írt üzenete:

„Ez az amerikai zászló a Gemini V fedélzetén, 1965. augusztus 29-én szállt fel, majd 120-szor megkerülte a Földet.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.