galéria megtekintése

Űrhajósok szúrták ki, ahogy szikrázik a Föld

1 komment

Ny. M.

Ultranagy felbontású felvételeket készítettek a földi sarki fényről a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai.

Az auróráról már számtalan űrfelvétel látott napvilágot; a NASA által most közzétett bámulatos időgyorsítós (time-lapse) videó viszont már annyiban is egyedülálló, hogy 4K formátumban készült, aminek köszönhetően páratlanul részletgazdagnak látszik bolygónk talán leglátványosabb légköri jelensége.

A videón fordított perspektívából láthatjuk a Földről is észlelhető fényjelenséget. Ahogy az űrállomás a Föld körül kering, bolygónk felszíne fölött felbukkannak az auróra színpompás, áttetsző fénynyalábjai, amint élénkzöld és sárgás árnyalatokban palástolják a Földet. 

A mesebelinek tűnő jelenség valójában szó szerint földhözragadt – legalábbis, ha a tudományos magyarázatát vesszük. A sarki fényt tulajdonképpen a Napból kilökődött töltött részecskék áradata okozza, amit a napszelek fújnak felénk. Ezek a részecskék kölcsönhatásba lépnek a Földet körülölelő mágnes mezővel, ami fényjelenséget kelt a felső légkörben – magyarázza a jelenséget a Space.com. Még precízebben fogalmazva: a töltött részecskék átlagosan 100 kilométer magasságban ütköznek a légkör atomjaival, és ionizálják azokat. A gerjedt atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba.

 

A videót teljes képernyőn javasoljuk megnézni, a legnagyobb felbontásban pedig itt érhető el.

Alapestben ezek a napviharok nem fenyegetik a Földet, de egy-egy nagyobb kitörés a műholdas és a rádiós kommunikációnkat megzavarhatja, illetve meg is szakíthatja. Feljegyeztek már olyan eseteket is, amikor egy ilyen vihar jelentős áramkimaradásokat okozott, a távírók mégis továbbítottak üzeneteket. 

Szerencsére a magnetoszféránk megóv bennünket a kipusztulástól, de azért elég riasztó belegondolni, mi történne, ha ezek a kilövellések nem az atmoszférában szikráznának fel – ahogy azt látjuk –, hanem a bolygónk felszínén. 

Az auróra az északi és a déli sarkkörön megszokott jelenségnek számít, de egy-egy komolyabb napvihar akár az egyenlítőig is okozhat meglepetéseket, így a sarki(nak nevezett) fény néha Magyarországról is látszik. Jellemzően a zöld és a vörös különböző árnyalataiban játszik (atmoszféránk oxigénmolekuláinak szűrőjén), de olykor (a nitrogénre jellemző) lilában és rózsaszínben fürdik a Föld.

Az ISS fedélzetén készített videó a NASA és a Harmonic médiavállalat együttműködésének eredménye; együtt indították egyébként az USA első nem kereskedelmi célú ultrafelbontású videócsatornáját – büszkélkedett az amerikai űrkutatási hivatal (és nem minden ok nélkül).

A felvételen ráadásul nemcsak az aurórát sikerült megörökíteni, hanem számos más, nem kevésbé látványos jelenséget: a viharok felfénylését a felhők alatt, a holdnyugtát, a Föld éjjeli fényeit, a városok fényszennyezését, a légkör színváltozásait napkeltekor, vagy a felhők képződését az óceánok felett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.