galéria megtekintése

Ön ugye nem hagyja bekapcsolva a gépet az irodában?

5 komment

Ö.Z.

A magyar vállalatok hatodánál éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek. Minél nagyobb a vállalat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy senki sem törődik a PC-k kikapcsolásával. Ez a munkatársak tudatosságának hiánya vagy lustasága miatt van.

A kelet-közép-európai vállalatok számítógépeinek közel egyharmada bekapcsolva marad éjszakára, ami jelentős hatással van az energiafogyasztásra. A szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebbek: a felmérésben résztvevő szlovák vállalatok 55 százalékánál maradtak bekapcsolva a számítógépek még azután is, hogy a munkatársak hazaindultak.

Csehországban a vállalatok több mint egyharmada (36 százalék) pazarolja így az energiát. A magyar és a lengyel vállalatoknál a legjobb a helyzet, hiszen a cégeknek csak 17 százaléka pocsékolja az energiát. (Ezeket az eredményeket az Intel megbízásából, a négy közép-európai ország 576 vállalatának bevonásával, 2015. február-márciusban készült felmérésben publikálták.)

A felmérés egyáltalán nem támasztja alá azt az általános feltételezést, hogy a számítógépeket szoftverfrissítések és a számítógépek karbantartása miatt hagyják bekapcsolva a munkaidőn túl a felhasználók. „A felmérésben részt vevő négy országban az ilyen tevékenység csak a vállalatok 28%-ánál szolgált magyarázatként. Az informatikusok Szlovákiában voltak a legszorgalmasabbak: a vállalatok 44 százalékánál történik a számítógépek karbantartása a munkaidőn kívül. Ezzel szemben Csehországban ez kevesebb mint a vállalatok ötödénél (17 százalék), Lengyelországban és Magyarországon kevesebb mint négyből egy cégnél történik hasonlóan (24 százalék)" – mondta el Horváth Richárd, az Intel Magyarország munkatársa.

 

Úgy tűnik, hogy néhány munkatárs nincs tisztában a számítógépe egyes üzemmódjaival, és

nem lát különbséget aközött, hogy bekapcsolva vagy alvó, illetve készenléti üzemmódban hagyja azt.

 

A nagyobb vállalatoknál a veszteség is nagyobb

Ami a vállalatok méretét illeti, a 200-nál kevesebb főt alkalmazó középvállalatok a legfigyelmesebbek, a nagyobb cégek pedig kevésbé törődnek a gépek kikapcsolásával: a 200-500 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál tízből három számítógépet hagynak bekapcsolva éjszakára, míg az 500-nál több dolgozót foglalkoztató cégek esetén tízből négyet. A bekapcsolva hagyott számítógépek által okozott veszteség természetesen a számítógépek számának megfelelően többszörös, s emiatt a nagyobb vállalatoknál a veszteség sokkal jelentősebb.

Nem felel senki a felhasznált energiáért

Csehországban a rendszergazdák és informatikai osztályok a legkevésbé motiváltak az energiatakarékoskodásra. A cseh vállalatok közel kétharmadánál (64 százalék) a rendszergazdát egyáltalán nem érdekli a készülékek energiafogyasztása. Hasonló a helyzet Lengyelországban (60 százalék) és Szlovákiában (54 százalék) is. Egyedül Magyarországon mutatták ki, hogy a vállalatok többsége (52 százalék) ösztönzi a rendszergazdát az energiatakarékos megoldások használatára.

A legtöbb cégnél senki sem felel a felhasznált energiáért. Ez még meglepőbb, ha figyelembe vesszük, hogy a vállalati informatika használja fel az áram jelentős részét a számítógépek vagy szerverek működtetése révén. A cégek többségénél az energiaköltségek jelentik a harmadik legjelentősebb költséget a gyártással és a bérekkel kapcsolatos költségek után.

Az asztali számítógép a legköltségesebb

Az éjszakára bekapcsolva hagyott számítógépek használják a legtöbb áramot – ez főként az asztali számítógépekre igaz, amelyek még mindig többségben vannak az olyan energiahatékony mobil eszközökkel szemben, mint például a laptopok, az Ultrabookok és a 2 az 1-ben eszközök. Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelő áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságok idejére sem kapcsolják ki az eszközöket, akkor az ilyen számítógépek használata gépenként több mint 40 ezer forintnyi áramköltséget jelent éves szinten.

A vállalatoknál tapasztalt árampazarlás megakadályozásának hatékony eszköze az Intel által kifejlesztett vPro technológia, melynek segítségével távolról is ki lehet kapcsolni a számítógépeket, s a mindennapos karbantartás, a javítások és a frissítések még a számítógépek kikapcsolt állapota mellett is biztosíthatók. Ha egy vállalat távolról 12 órára kikapcsolja az asztali számítógépeket délután 6 és reggel 6 óra között, akkor az asztali számítógépek által felhasznált energia akár 30 százalékkal is csökkenthető. „A megtakarítás pénzben kifejezett értéke meghaladhatja az egymillió forintot egy olyan középvállalat számára, amely száz idősebb asztali számítógéppel rendelkezik" – mondja Horváth Richárd. A vPro technológiával történő távoli aktiválás és konfigurálás igen egyszerű műveletek annak köszönhetően, hogy az Intel ingyen elérhetővé tette a vállalatok számára az összes ilyen célra szükséges szoftvereszközt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.