galéria megtekintése

Kiéhezteti az állam Simicska lapjait

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Az Orbán–Simicska-háború eszkalálódása miatt az év első két hónapjában radikálisan csökkentek az állami hirdetések a Magyar Nemzetben és a Heti Válaszban. Az onnan kieső hirdetéseknek már van helyük, kellenek a Napi Gazdaság bázisán induló új Fidesz-közeli politikai napilap elindításához.

A print média reklámköltéseinek nyilvánosan elérhető adatbázisából derül ki, hogy az év első két hónapjában jelentősen csökkent a Simicska Lajos médiabirodalmához tartozó Magyar Nemzetben és Heti Válaszban a kormányzat, az állami hivatalok, a többségében állami tulajdonban lévő nagyvállalatok és kormánypárti vezetésű önkormányzatok hirdetéseinek száma.

Adataink szerint a Magyar Nemzet 2013-ban csaknem 3,1 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, ebből 2,3 milliárd származott hirdetésekből, ennek hozzávetőleg 46 százaléka az állami szférából. A napilap 2014-es nettó árbevétele még nem jelent meg a cégnyilvántartásban, de adataink szerint a tavalyi hirdetési árbevétele meghaladta a 2,2 milliárdot, ennek körülbelül 47 százaléka származott az államtól. Tehát az Orbán–Simicska-háború tavaly nyári megindítása fél évig nem rontotta a Magyar Nemzet hirdetési árbevételeit, amit a szakmában azzal magyaráznak, hogy a hirdetési szerződéseket általában 3–6 hónapra előre kötik.

Az idei hirdetési bevételeken azonban egyértelműen látszik a háború eszkalálódása, hogy Simicska több alkalommal is nyilvánosan megtámadta Orbán Viktort, ami miatt a Fidesz vezetése szakított vele. A Magyar Nemzet január–februári, több mint 190 milliós hirdetési árbevételének már csak 28 százalékát tették ki az állami szférából érkezett pénzek, s hasonló tendencia rajzolódik ki márciusban is. Olyan nagy állami hirdetők tűntek el, vagy szorultak vissza,mint az Államadósság Kezelő Központ, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Villamos Művek, a Paksi Atomerőmű Zrt.

 
Lefagyott reklámtábla a Magyar Nemzet épületénél
Lefagyott reklámtábla a Magyar Nemzet épületénél
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hasonló folyamatok rajzolódnak ki a Heti Válasz hirdetési adataiból is, a hetilap tavalyi hirdetési árbevételének több mint 35 százalékát tette ki az állami szféra, január–februárban már csak 20 százalék körülit. Mindeközben a Széles Gábor tulajdonában lévő Magyar Hírlap állami hirdetésaránya tavalyhoz képest minimálisan csökkent, 40-ről 38 százalékra.

A Népszabadság információi szerint a Fidesz vezetői megüzenték Simicskának, hogy a háború miatt jelentős mértékben fog csökkenni a lapok állami finanszírozása, de ez a Közgép tulajdonosát nem rendítette meg, mert számított e fordulatra. Úgy tudjuk, Simicska több vezetői fórumon nyilvánvalóvá tette, hogy a két lap és a Hír TV finanszírozása évekre előre megoldott.

A Simicska-birodalomból kieső állami hirdetéseknek azonban már megvan a helyük.

A Napi Gazdaságnál kész tényként kezelik, hogy a Magyar Nemzet Simicskával szembeforduló egykori vezetői, Liszkay Gábor, Csermely Péter és Villányi Károly veszik át napokon belül a vezetést, s politikai napilappá alakítják át az újságot. Ehhez azonban sok pénzre van szükség.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Liszkay Gábor vásárolja meg a Napi Gazdaság kiadói jogait a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től. Liszkaynak a politikai napilaphoz új szerkesztőséget kell toboroznia, ezért is mondtak fel többen a Magyar Nemzetnél, újságírók, tördelők, korrektorok. Úgy tudjuk, a Századvég Gazdaságkutató részéről azt tervezik, hogy a Napi Gazdaság online verzióját fenntartják, a napilapnál dolgozó újságírók egy része oda mehet át. Információink szerint a Századvég tervei között szerepel egy, a nemrég megszűnt Helyi Témához hasonló, félbulvár ingyenes havilap kiadása is, erről azonban még nem született végleges döntés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.