galéria megtekintése

Több széntől zöldül a bolygó

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Ahogyan közeledünk a párizsi klímacsúcshoz, úgy szaporodnak a nemzetközi sajtóban a felmelegedést érintő elemzések. Úgy tűnik, az alapállításon túl – miszerint az emberi tevékenység hozzájárul a klímaváltozáshoz – nehéz érvényes megállapításokat tenni; az sem kizárható, hogy a több szén-dioxid zöldebbé teszi a Földet.

A szén-dioxid eddig főként a legnagyobb mennyiségben a légkörbe jutó üvegházhatású gázként, a klímaváltozás fő felelőseként szerepelt a hírekben. Most viszont a New Scientist arról ír, hogy a növekvő szén-dioxid-kibocsátás zöldíti – igaz, egyúttal ki is szárítja – a bolygót.

Hogy a szénvegyületek elégetése során keletkező, a növényvilág által belélegzett gáz emelkedő koncentráció esetén egyfajta növényi trágyaként viselkedik (a több növény pedig többet köt meg belőle, ami végső soron lassíthatja a klímaváltozás folyamatát), természetesen nem számít új elméletnek, a tudósok az egyszerű „üvegházi” klímamodelleknél is találkoztak hasonló jelenséggel.

Azzal viszont eddig senki nem számolt, hogy a több növény nagyobb vízfelhasználást jelent, az elburjánzó magasabb rendű növények szárazra szivattyúzzák a korábbi vegetációt ellátó vízforrásokat. Márpedig azt, hogy Ausztráliában a folyók vízhozama az elmúlt 30 évben a negyedével csökkent, számos kutató a gyorsabb növekedéshez több vizet igénylő növények számlájára írja.

 

Az lapnak nyilatkozva Anna Ukkola, a sydney-i Macquarie Egyetem kutatója azt fejtegette, hogy a növényi leveleket viaszburkolat védi a túlzott vízveszteségtől; ahhoz, hogy a számukra létfontosságú szén-dioxidot fölvegyék, meg kell nyitniuk a pórusaikat, és a szén-dioxid-felvétellel óhatatlanul több víz is távozik – ezen alapul a növényi vízháztartás. Amikor azonban a szén-dioxid-koncentráció megnő, ritkább „belégzés” is elegendő a szén-dioxid-szint fenntartásához, ami viszont kisebb vízleadással jár.

A korai modellek abból a feltételezésből indultak ki, hogy ennek hatására több víz marad a patakokban, ám az újabb eredmények ennek ellentmondanak. A gyorsabban növő növények több levelet hajtanak, és végső soron több vizet szívnak fel a környezetből.

– Biztosnak egyelőre csak az tűnik, hogy a növényi vízfelhasználást befolyásolja a szén-dioxid-szint – állítja Randal Donohue, a canberrai CSIRO Discovery Centre munkatársa. Donohue munkatársaival 2013-ban elsőként mutatta ki műholdfelvételek elemzésével, hogy a növekvő szén-dioxid-koncentráció növeli a növényborítást. Most Ukkola és kutatócsoportja hasonló vizsgálatot végzett 190 különböző vízgyűjtő területen, azt is fölmérve, hogy a növénytakaró változása hogyan befolyásolja a vízháztartást.

Végül arra jutottak, hogy az egy levél-négyzetcentiméterre jutó párologtatása kisebb ugyan, de mivel több és nagyobb levél van a növényeken, a hatások eredőjeként kevesebb víz marad a környezetben, vagyis a vízmérleg negatív. Mindebből a New Scientist írása szerint még mindig nem lehet messzemenő következtetéseket levonni: elképzelhető például, hogy a növények egy ponton telítődnek a szén-dioxiddal, és a változás megáll, vagy akár visszafordul.

Újra kell számolni az eddigi karbonmodelleket
Újra kell számolni az eddigi karbonmodelleket
Stringer / Reuters

A lap egy másik írása azt fejtegeti, hogy az északi térségek melegedéstől gyorsan növekvő erdői az eddigi feltételezésekkel szemben talán nem is a nyelői, hanem inkább a kibocsátói a légköri szén-dioxidnak. A legtöbb modell azzal számol, hogy

a fenyőerdők az alattuk lévő tőzeges talajjal együtt akár az összes földi szén egyharmadát is tárolhatják.

Ryan Kelly, egy magáncég ökoszisztéma-modellezője a hetilapnak ugyanakkor azt mondta, hogy a jelenkori erdőtüzek súlyosabbak, mint bármikor korábban a legutóbbi jégkorszak óta, így a mai erdők a gyakoribb tüzek miatt összességükben rövidebb ideig élnek az elődeiknél, kevesebb szenet tárolnak, és a globális szénháztartást tekintve az 1950-es évektől fokozatosan nettó kibocsátóként szerepelnek.

Ez az új információ egyrészt szükségessé teszi az eddigi karbonmodellek újraszámolását, másrészt pedig az erdők klímavédelmi szerepének újragondolását is: minden prognózis az erdőtüzek sűrűsödésével és a kiterjedésük növekedésével kalkulál, vagyis egyre kevésbé reális az a feltételezés, hogy erdősítéssel meg lehet akadályozni a felmelegedést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.