galéria megtekintése

Tiltólistán az okosóra

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 22. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Drónok repülnek az egyetemi felvételi vizsgát írók feje felett, a mobilszolgáltató lehetetlenné teszi a vizsga alatt a képes és szöveges üzenetküldést, a lányok nem viselhetnek fémet tartalmazó melltartót, meg egyébként is megmotozzák őket, hogy elszedjék a telefonjaikat. Most pedig itt a legújabb tiltás: már okosórát sem vihetnek be.

Két ausztrál egyetem a napokban tiltotta ki a campusokról az okosórákat. A La Trobe egyetemen júniusban tilos az okosórák viselése. A University of New South Wales pedig azt közölte, hogy a vizsgázó hallgatóknak egy tasakban le kell adniuk az óráikat. Angliában és az Egyesült Államokban is hasonló lépésre szánták el magukat a furfangos egyetemistáktól tartó intézmények.

Kapitány Sándor, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Biometria Intézetének munkatársa szerint amióta világ a világ, a keveset tudó vagy keveset tanuló diákok tiltott eszközökkel próbálkoznak. Pár évtizede még a kidolgozott tételek előrántása dívott, de emlékezhetünk a bőrszínű hatodik ujjra – aminek a belsejébe is tetemes mennyiségű tudás fért – vagy éppen a puskatollakra.

 

Ezen a területen mindenképpen új lehetőséget hozott a mobil- és az okostelefonok megjelenése. A lefényképezett matematika-tételsort egy felkészült diáktársnak elküldve rövid időn belül visszakaphatták a kidolgozott megoldásokat. Az eszközök miniatürizálásával akár egy headseten keresztül is kommunikálhattak a külvilággal. A vezeték nélküli fülhallgatókat szabad szemmel már alig lehet kiszúrni, motozást és fémdetektort azonban még nem vezettek be a (hazai) iskolákban.

Vizsgázók. 2013-ban hatvanezer eszközt foglaltak le Kínában
Vizsgázók. 2013-ban hatvanezer eszközt foglaltak le Kínában
Reuters

Ha a diák még egy apró mikrofont is elrejt a ruhájában, a vizsga közben akár még feltűnés nélkül telefonálhat is a külvilággal. A neten olyan tudásbázisok is elérhetők, amelyek korábbi vizsgák anyagait, kidolgozott tételsorait tartalmazzák. A Google számos alkalmazással segíthet a feladatok megoldásában, már a matekpéldákat sem kell megoldanunk, elég lefényképezni őket, és az alkalmazás le is vezeti a megoldást. A mobiltelefonokban lementett elektronikus jegyzet is bevett trükközési eljárás.

Mivel a mobilokat egyes intézményekben a vizsga kezdete előtt le kell adni, vannak, akik két készülékkel indulnak el otthonról, így a második – okosabb – telefon a zsebben lapul. Más helyeken a hallgatók által olykor vehemensen hangoztatott, a „tulajdonhoz fűződő jogok” miatt ezt a módszert nem alkalmazzák. A legtöbb, amit ilyen helyzetekben egy oktató megtesz, hogy a számonkérés alatt a diák előtt az asztalon lefordítva helyezteti el a telefonokat, és amennyiben valaki hozzányúl, annak azonnal felfüggeszti a vizsgáját.

Az informatikával ügyeskedőkkel szemben informatikai eszközöket vetnek be. Kínában például drónt is használtak az idei központi egyetemi felvételi vizsgák első napján. A korlátozott továbbtanulási lehetőségek miatt csak a legjobbak mehetnek a jó hírű kínai egyetemekre, ezért a diákok és a szülők mindent megtesznek a sikeres szereplésért. Tényleg mindent. 2013-ban a kínai rendőrség 60 ezer elektronikus eszközt foglalt le a kilencmillió vizsgázótól.

A kínai hallgatók az egyetemi felvételi vizsga előtt egy fémdetektoros vizsgálaton esnek át, ami jelzi a rejtett kütyüket, a vezeték nélküli berendezéseket. Az MTI szerint amennyiben pacemaker vagy más fémimplantátum volt a testükben, beleértve a fogtöméseket is, ezeket kórházból származó tanúsítvánnyal kellett igazolniuk. Tavaly Üzbegisztánban az ország két legfontosabb mobilszolgáltatóját is bevetették az egyetemi felvételik idején. Ott éppen a dolgozatírás alatt végeztek „sürgős karbantartási munkálatokat” a telekommunikációs hálózaton.

Ezalatt az előfizetők mobiltelefonon keresztül nem tudtak a világhálóra csatlakozni, valamint rövid szöveges és képes üzeneteket sem küldhettek. A korlátozás a telefonhívásokra nem vonatkozott. Az üzbég média arról is beszámolt, hogy a mobilhálózat részleges blokkolása mellett „minitelefonok” után kutatva a vizsgázókat is átvizsgálták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.