galéria megtekintése

Tényleg létezik a „harmadik szem”

0 komment

NOL

A madarak, denevérek, teknősök, hangyák és cápák után több emlősről is bebizonyosodott, hogy képesek érzékelni a Föld mágneses mezőjét.

A Föld mágneses tere, az északi és déli pólusokkal
A Föld mágneses tere, az északi és déli pólusokkal

A Scientific Reports című szaklapban publikált tanulmány szerint régóta köztudott, hogy a vándormadarak ennek az iránytűnek a segítségével tájékozódnak hosszú útjuk során. Most viszont egy sor emlős szemében is megtalálták azt a molekulát, amely segítségével az állatok érzékelhetik a bolygónkat körülvevő mágneses tér hullámait. A Cry1a (cryptochrome) elnevezésű proteint kutyák, farkasok, medvék, rókák és borzok retinájában is azonosították. Ugyanakkor a macskaféléknél (házimacskák, oroszlánok, tigrisek) és egereknél hiányzik ez a protein.

 

Ami még meglepőbb: feltételezhetően több emberszabású is tud tájékozódni a mágneses erőtérben, így a borneói orángutánok és a makákók egyes alfajai retinájában is megtalálták a Cry1a-t is - írta az IFLSciecnce.

Borneói orángutánok a nyíregyházi állatkertben
Borneói orángutánok a nyíregyházi állatkertben
Balázs Attila / MTI

A most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a vörös rókák sokkal sikeresebben tudtak egerekre vadászni, amikor a mágneses mező vonalai mentén vetődtek áldozatukra.

Vörös róka vadászat közben
Vörös róka vadászat közben

Mindez azonban még nem tekinthető megdönthetetlen bizonyítéknak, hiszen az is kiderült, hogy olyan állatok (rágcsálók, denevérek) is reagálnak a mágneses erőtérre, melyek retinája nem tartalmazza a Cry1a proteint. Ezek szerint tehát egy organizmus többféleképpen használhatja a mágneses teret; bizonyos baktériumok például a sejtjeikben lévő vasszulfát segítségével tudnak tájékozódni.

Így néz ki  Föld mágneses erőtere:

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.