galéria megtekintése

Klímacsúcs: tanultunk a kudarcból

0 komment


Palugyai István

Pásztor János az ENSZ-főtitkár klímaügyi helyetteseként készítette elő a párizsi csúcsértekezletet. A szakember szerint már a csúcs előtt is látni lehetett, hogy mi az egyes országok hivatalos vállalása, az azonban csak a tárgyalások közben derül ki, hogy ebből a megegyezés érdekében mennyit engednek.

Már hónapokkal ezelőtt is érzékelhető volt, hogy a kormányok, látva a klímaváltozás kihatásait, sokkal inkább hajlandóak egy új klímaegyezmény megkötésére, mint a korábbi hasonló csúcsok előtt. Rá­adásul a magánszektor is pozitívabban áll a fenntartható fejlődéshez, s különösen a felmelegedés kérdéséhez, mint bármikor valaha – hangsúlyozta lapunknak a csúcs előkészítéséért felelős diplomata. „Tanultunk a koppenhágai kudarcból."

Mintha átszakadt volna egy lélektani gát, aminek következtében az egyes szereplők új technoló­giai, piaci és politikai megoldásokon kezdtek el gondolkozni. A világ elindult a helyes irányba, csak még nem eléggé gyorsan, s épp ezért kell az új egyezmény, hogy felgyorsítsa a folyamatokat. – Ki gondolta például, hogy India bejelenti, a következő 5-6 évben 350 GW-nyi megújuló energiát termel, s ebből kétszáznál is többet napenergiából állít majd elő? Emellett jelentős a fejlődés a magánbefektetőknél és bankoknál. A tavalyi limai klímaértekezleten ez utóbbi szektor több százmilliárd dolláros zöldbefektetést lebegtetett meg, s amikor idén ellenőriztük az ígéreteket, kiderült, hogy ezek nagy része meg is valósult. Ráadásul vannak vállalatok, amelyek túlteljesítették ígéreteiket, és olyan cégek is beszálltak a folyamatba, amelyek tavaly még nem jelentkeztek – érzékelteti a hangulatot Pásztor János.

Ezt jelzi a zöldkötvények forgalma is, mely a nulláról év végére 50–70 milliárd dollárra nőhet, s míg ezeket kezdetben csak fejlesztési bankok forgalmazták, mára a kereskedelmi pénzintézeteken túl nagyüzemek vagy városok is a kibocsátók között találhatók. Az irány egy alacsony széntartalmú világ felé mutat. A magyar ENSZ-diplomata Budapestre Rijádból érkezett, ahol szaúdi tárgyalópartnerei olyan autót mutattak be, melyben egy szerkezet tárolja a kibocsátott szén-dioxidot.

 
Pásztor János
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A főtitkárhelyettes szerint nincs optimális kibocsátáscsökkentés. Az egyetlen szempont, hogy az átlagos felmelegedés két fok alatt maradjon a század végére. Ha nem tennénk semmit, a század végére 4-5 fokkal lenne melegebb. Ha viszont az egyes kormányok minden jelenlegi vállalást végrehajtanak, akkor háromfokos melegedés érhető el, ami lehet, hogy végül 2,7 fok lesz. Ez még nem a megcélzott két fok, de sokkal jobb, mint az öt. Persze a Csendes-óceáni-szigetek egy részét még két foknál is elönti a tenger, ezért ez alá kell menni.

Úgy tűnik, egyetértés várható, hogy ötévente át kell majd tekinteni a helyzetet és hozzáigazítani a teendőket az elérendő célhoz. Lesz egy olyan, az egyezményben nem szereplő dokumentum is, mely a következő öt évben elindítandó feladatokról szól. Egy olyan forradalmat kell elindítani, mely a szénalapú technológiákról a megújuló technológiákon alapuló ipar, társadalom és közgazdaság felé visz minket. A következő tíz-húsz évben még lehetetlen a teljes átmenet, az átálláshoz új technoló­giákra van szükség – hangsúlyozza Pásztor János.

A folyamat kerékkötőit a főtitkárhelyettes nem akarta nevesíteni, de érzékeltette, hogy míg egyesek szerint India vagy Kína a fő probléma, addig az előbbi szénkibocsátása egy főre vetítve évi négy tonna, Amerikáé pedig húsz. Az Egyesült Államokban nem volt még ennyire környezettudatos elnök, de az országos politikában az eddiginél nagyobb elmozdulás kell. Sajnos az önös érdekeken globális szinten is csak csekély mértékben sikerült túllépni.

A fejlett országok még Koppenhágában elhatározták, hogy 2020-ig évente százmilliárd dollárt adnak a fejlődő országok számára a klímaváltozás okozta gondok enyhítésére. Ez az összeg folyamatosan nő, jelenleg 65 milliárd, s az évtized végére kellene elérnie a kitűzött szintet. Az állami pénzek mellett ez csak a magánszektor hozzájárulásával oldható meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.