galéria megtekintése

Holdra szállás közben graffitiztek az űrhajósok

0 komment


Nyusztay Máté

A "Sas leszállt!" és a "Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek" után a "Büdös szemét!" kifejezés is bekerülhet a Holdra szállás kultikus mondásai közé.

Eddig ismeretlen fényképeket és jegyzeteket hozott nyilvánosságra az 1969-es  Holdra szállásról a washingtoni Smithsonian Museum.

Az Apollo űrhajó Columbia kapszulájának feltérképezésekor derült ki: Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins 1969 júliusában, az Apollo 11-es Hold-misszió során ma már viccesnek tűnő, ám akkor inkább a káoszra és a magányukra utaló feliratokat írogattak a falra.

A Smithsonian fotóarchívumának szakértői egy kézzel vezetett falinaptárra bukkantak, amit szigszalaggal ragasztottak a parancsnoki modul falára, és a küldetésből hátralévő napokat számolták rajta, mint a börtöncellákban. Az utolsó nap (július 24) nem volt kihúzva - ezen a napon ért a kapszula a Földre. (A földre szállás után írta Collins azt a - korábban is ismert - üzenetet a Columbia falára: "A valaha készült legjobb hajó, Isten áldja meg őt!")

 
Számolták a napokat
Számolták a napokat
John Gibbons / Smithsonian National Air and Space Museum

A Space.com beszámolója szerint az űrhajó egyik szekrényére azt írták: "Büdös szemét!" - emlékeztetőül, hogy itt tárolták a saját ürüléküket, szóval nem tanácsos kinyitni. Egy másik szekrényen pedig a szintén elrettentésnek szánt "Vizelet tasak a kilövés napjáról" felirat olvasható. Emellett most még értelmezhetetlen képleteket is találtak a szűk kapszula falaira írva.

Fotó: John Gibbons / Smithsonian National Air and Space Museum

Azt már űrtörténészek próbálják visszafejteni, hogy mikor és pontosan miért készültek ezek a jegyzetek. A múzeum kurátorai azt gyanítják a graffitik láttán, hogy a veszélyes küldetés során számos alkalommal improvizáltak az űrhajósok, és sokszor hevenyészett döntéseket hoztak.

"Vizelet-tasakok a kilövés napjáról"
John Gibbons / Smithsonian National Air and Space Museum

Az R5-ös jelzésű szekrényben például elvileg az űrhajó hulladéktároló rendszerének tartalék-eszközeit kellett volna tárolniuk, ehelyett a vizeletükkel teli zacskókat pakolták ide (valószínűleg azért, mert a kilövés előtt még nem működött az űrvécé, ahogy a peronon álló vonaton sem lehet használni a mosdót). Az ürüléküket tartalmazó - feltételezhetőleg szakadt - zacskókat pedig a személyes tárgyaikra elkülönített rekeszben tárolták.

Így látta a Sas leszállóegységet Collins a parancsnoki űrhajóból
Így látta a Sas leszállóegységet Collins a parancsnoki űrhajóból
Wikipédia

A jegyzetek egy részét Michael Collins akkor írhatta, amikor Armstrong és Aldrin már leszálltak a Holdra, ő pedig egyedül keringett az égitest körül. A múzeum kutatói szerint Collins kétségbeesettek próbálta a földi irányítóközponttól kapott koordináták alapján megtalálni a Hold felszínére bocsátott Sas leszállóegységet. Collins ezen a térképen keresgélte a Sast, de elsőre találta, majdnem emiatt vallott kudarcot az egész küldetés (végül a Sas meglett és sikeresen dokkolt a parancsnoki hajóra). A kutatók azt remélik, az űrhajó falára írt matematikai képletekből kideríthetik, miért hibázott az űrhajós és a NASA, hogyan sodorhatták veszélybe az űrhajósok életét - írta a Gizmodo.

A korábban ismeretlen jegyzeteket akkor találták meg, amikor lézerrel szkennelték a Columbia kapszulát. A projekt részeként ugyanis részletes 3D-s modellt alkottak a parancsnoki modulról, hogy egy virtuális utazással bárki átélhesse a történelmi küldetést.

Az Apollo 11-es Columbia kapszulája az elmúlt negyven évben a Smithsonianben volt kiállítva, de a közönség csak egy plexi üveg mögül láthatta - ahogy a kutatók is.

Tavaly azonban a Columbiát a kiállítótér renoválása miatt át kellett költöztetni, ezért a plexi borítót levették, így végre kutatók is hozzáférést kaptak a parancsnoki modulhoz.

3D-ben szkennelik az Apollo 11-es parancsnoki űrhajóját
3D-ben szkennelik az Apollo 11-es parancsnoki űrhajóját
John Gibbons / Smithsonian National Air and Space Museum

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.