galéria megtekintése

Sokkal nagyobb a baj, mint hittük: sorra kipusztítjuk a világ legszebb tájait

0 komment


Palugyai István

A Nagy Korallzátonytól kezdve a perui Machu Picchu-ig az UNESCO világörökségi helyszínek felét fenyegeti az ipari tevékenység, így a bányászat és a fakitermelés - jelentette a Természetvédelmi Világalap.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet felszólítja a cégeket, engedelmeskedjenek az ENSZ felszólításának és a világörökségi helyszíneken és környékükön tiltsák meg az olaj- és gázkitermelést, a bányászatot, a fenntartható elvekkel ellentétes fakitermelést és a túlhalászást. A természeti okokból világörökségi helyszínné nyilvánított 229 területből 114 van veszélyben a Természetvédelmi Világalap (World Wide Found for Nature - WWF) és egy amerikai tanácsadó szervezet most nyilvánosságra hozott közös tanulmánya szerint. A döbbenetes helyzet ellenére a globális zöldszervezet nem a fejlődést, hanem a felelőtlenül tervezett fejlődést ellenzi – nyilatkozta a WWF illetékese a Reutersnek.

Búvár vizsgálja a Nagy Korallzátony állapotát
Búvár vizsgálja a Nagy Korallzátony állapotát
David Gray / Reuters

A WWF jelentése sokkal vészesebb képet fest, mint az UNESCO (az ENSZ kulturális szervezete) világörökségi bizottsága, mely csak 18 veszélyeztetett helyszínt nevezett meg. A Nagy Korallzátonyt például a WWF szerint a bányászat és a túl sűrű hajózás is veszélyezteti, míg az ENSZ-bizottság múlt évi jelentése szerint a területen enyhébb fokozatú a fenyegetettség.

 

A Machu Picchu sincs az ENSZ-listán, míg a WWF szerint jelentősen fenyegeti a fakivágás.

Ha kivesznek a méhek...

Az elmúlt ötven évben 300 százalékkal nőtt a világon a rovarok által beporzott növénykultúrák termőterülete. Ezt sokkal kisebb mértékben követte a méhcsaládok számának bővülése. A következmények riasztóak: száz legfontosabb terményünk háromnegyede tűnhet el asztalunkról. Tovább a cikkre: >>>

Ugyancsak veszélyeztetett a floridai Everglades, a Galapagos-szigetek és a kamcsatkai vulkánok vidéke, bár ezek közül az UNESCO bizottság csak az elsőt tartotta védelemre méltónak

A perui Machu Picchu is veszélybe került
A perui Machu Picchu is veszélybe került
Enrique Castro-Mendivil / Reuters

Eddig csak néhány vállalat reagált a mostani jelentésre. A legfőbb cégeket tömörítő Nemzetközi Bányászati és Érckitermelési Tanács 2003-ban egyetértett azzal, hogy tagvállalatai kerüljék a világörökségi helyszíneket, s akkor hasonló nyilatkozatot tett a Shell és a Total is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.