galéria megtekintése

Rezsikímélő intelligens ötletek

0 komment


Fenes Gábriel

Gombnyomással irányítható otthon, internet nélküli, zárt láncú videoközvetítés, saját hibájáról információt küldő intelligens kábel – ilyen és ehhez hasonló magyar okos találmányokkal lesz kényelmesebb a jövő.

Az egyszerűbb élet lehetőségével kecsegtetnek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs­ Alap segítségével kifejlesztett, nemrégiben bemutatott magyar találmányok. Több milliárd forintból jó pár projekt megvalósulhatott az elmúlt két és fél évben.

Negyedével kisebb energiafelhasználást ígér az okosház-felügyelet
Negyedével kisebb energiafelhasználást ígér az okosház-felügyelet
Thinkstock

Átlagosan 20-25 százalékos energiamegtakarítást ígér az otthoni számítógépről is működtethető automatizált felügyeleti rendszer. Az Optimál nevű fejlesztéssel összehangoltan lehet az otthonok hűtését, fűtését, világítását, sőt kényelmi és biztonsági rendszerét is hatékonyan működtetni.

 

A rendszer sok cégnél már elérhető, az otthonokra szabott változat azonban jóval könnyebben működtethető. A komplex rendszer egy egész épület működését hangolja össze, így elérve a legköltséghatékonyabb és egyben a környezetet is leginkább kímélő üzemeltetést.

A fejlesztés az Optima Klíma Zrt.-hez kötődik, amely kifejezetten olyan eszközökön dolgozik, amelyek beleillenek a jövő okosházainak képébe. Az automatizált felügyeleti rendszer várhatóan még az idén elérhető lesz a magyar ­piacon, a felhasználók pedig szabad kezet kapnak a használatához.

Sok bosszúságtól kímélhet meg minket a VLG Kábelkereskedelmi Kft. fejlesztése. A cég egy olyan kábelcsaládot dolgozott ki, amelyek ha meghibásodnak, azonnal képesek kimutatni a hiba helyét. Az „intelligens” kábel előnye, hogy bármilyen hosszúságban telepíthető és szerelhető.

Távvezetékként lefektetve 1-3 méter pontossággal jelzi a hálózati központ felé, hogy hol történt szakadás, sérülés a hálózatban. De a szerelőknek sem kell sokáig keresnie a falban lévő vezetéket, hogy a hibát azonosítsák. Az intelligens kábellel jelentős költségek spórolhatók meg, mivel egy hiba esetén nem kerül pluszköltségekbe annak pontos helyének feltárása.

Okostelefonok és tabletek válthatják ki hamarosan a televíziókészülékeket, óriáskivetítőket és LED-falakat. A kecskeméti Silicon Dreams Kft. egy olyan zárt láncú televíziós rendszert (CCTV – Closed Circuits Television) fejlesztett, amelyben internetes hozzáférés nélkül is követhetünk tömegrendezvényeket (sportesemények, koncertek, fesztiválok). A cég a wifitechnológiát alkalmazó széles sávú „peer-to-peer” (P2P) technológián valósítja meg a valós idejű műsorsugárzást az okoskészülékeken.

Kivetítő helyett egy tableten is követhető a rendezvény
Kivetítő helyett egy tableten is követhető a rendezvény
Wificaster

A Wificaster nemcsak a tömegrendezvényeken használható, de minden olyan helyen, ahol nagyon sok ember fordul meg, például pályaudvarokon, kórházakban, hotelekben és múzeumokban.

– Jó érzés látni, hogy azok a cégek, amelyek több száz család megélhetését biztosítják, a projektjeiknek köszönhetően egy-egy új, saját fejlesztésű és kézzel fogható termékkel erősítik a jövőjüket – mondta Székely Endre, az Esco Kft. ügyvezetője a magyar fejlesztések bemutatásakor. A tervek szerint a termékek hamarosan a felhasználók számára is elérhetőek lesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.