galéria megtekintése

Rákkeltő lehet az e-cigaretta

3 komment


Ötvös Zoltán
NOL

Egy amerikai tanulmány szerint amennyiben túlmelegített folyadékkal használjuk az e-cigarettát, jóval több mérgező formaldehidet juttatunk a szervezetbe, mint a hagyományos dohányzás esetén. A kutatók szerint ezzel tizenötszörösére növekszik a rák kialakulásának esélye.

Ez már a második ilyen jellegű híradás. Tavaly ősszel japán kutatók jutottak arra a következtetésre, hogy a formaldehid, akrolein, acetaldehid – a tudomány által közismerten rákkeltőnek tartott vagy annak becsült szerves vegyületek, melyek az e-cigarettában a hő hatására elpárologtatott aromás aeroszolképző folyadékokból, például glicerinből vagy propilén-glikolból keletkeznek – a normál cigaretták füstjéhez képest akár tízszeres mennyiségben kimutathatók. A módszer támogatói szerint az e-cigaretta segíthet a dohányosoknak leszokni, mások szerint olyan eszközöket értékesítenek széles körben, amelyeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatásáról nincsenek hosszú távú bizonyítékok.

Charles Platiau / Reuters

A mostani bejelentés szerint a Portland Állami Egyetem munkatársai egy géppel „lélegeztették be” az e-cigaretta füstjét – előbb alacsony, mind magas hőfokon. Az eszköz öt perc alatt tízszer szívott, egy-egy slukk 3-4 másodpercig tartott. Amikor az e-cigaretta alacsony, 3,3 voltos feszültségen működött, a kutatók nem találtak formaldehidet a gőzében. Amikor 5 voltos feszültségen melegítették az e-cigarettában található folyadékot, a tudósok slukkonként 380 mikrogramm formaldehidet mértek – számolt be az eredetileg a New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmányról a Los Angeles Times. Azaz az a felhasználó, aki napi három milliliter e-cigaretta folyadékot szív el magas feszültségen, mintegy 14 milligramm formaldehidet lélegez be.

 

Egy olyan dohányos esetén, aki naponta egy doboz hagyományos cigarettát szív el, a bevitt formaldehid-mennyiség három milligramm. Azaz a 14 milligramm formaldehidet belélegzők esetén a rák kialakulásának veszélye akár 5-15-ször is magasabb lehet, mint a hosszú ideje dohányzók körében. James Pankow, az egyetem vegyészprofesszora szerint „senki sem mondhatja, hogy az e-cigarettázók biztonságban vannak. Azt már tudjuk, hogy a hagyományos módon dohányzók évek alatt függőkké válnak, körükben jelentősen megnő a tüdőrák és más betegségek kialakulásának kockázata. Most egy 5-10 éves vizsgálatra lenne szükség, amely igazolja, hogy az e-cigaretta valóban olyan biztonságos, ahogy azt a módszer hívői gondolják.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg lapunknak tavaly decemberben Noszek László, a Semmelweis Egyetem fül-orr-gégész főorvosa, aki az e-cigaretták szabványosítását hiányolja, hiszen enélkül senki nem tudja, a különböző típusok használatával mit szív a tüdejébe. Arra is felhívta a figyelmet, hogy más vizsgálatok szerint az e-cigivel kezdő fiatalok később cigarettával folytatják. Nem beszélve arról, hogy egyes információk szerint a patronok helyére egyesek kábítószert helyeznek, gondolván, azt úgysem figyeli senki.

Peter Hajek, a Londoni Orvostudományi és Fogorvosi Egyetem szakembere szerint – őt az MTI idézte – a kutatás nem a valós körülményekre reflektál. "Az e-cigarettát használó emberek nem melegítik túl a folyadékot, mivel az egy fanyar ízű "száraz slukkot" eredményez, amely kellemetlen, és inkább elkerülik, mintsem hogy lassan belélegezzék" – mondta Hajek, aki szerint ugyan az e-cigaretta nem annyira egészséges, mint tiszta hegyi levegőt szívni, de jóval egészségesebb, mint a dohányzás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.