galéria megtekintése

Te kit választanál?

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 23. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Ha én görög lennék, nem tudnék jól választani. Nem szívesen szavaznék a régi, korrupt, az országot eladósító pártokra, a hagyományos jobbra és balra, mert azok – akárcsak Európa más váltópártjai – már rég ugyanazt kínálják. Az Európai Unió és a nemzetközi pénzvilág viszont éppen az egyik régi párt, az új hitelért újabb megszorításokat ígérő Új Demokrácia melletti voksolásra biztatja a görögöket.

Pedig mindenki tudja jól, hogy ezek a velejükig korruptak. Hogy az ő váltógazdaságuk mellett romlott le a görög gazdaság. Az Európai Unió korifeusai úgy vették föl Görögországot az eurózónába, hogy pontosan tudták: meghamisították az adatokat.

Hiába mondják, hogy Európa sok százmilliárd euróval segítette Görögországot, ők a bőrükön azt érzik, hogy ennek nagy része a donorok hiteleinek törlesztésére megy. Az a Németország követeli az adósságok visszafizetését, amelynek első világháború utáni kezelhetetlen eladósodása vezetett Hitler hatalomra jutásához és így közvetve a második világháborúhoz. És ha utána nem a Marshall-segély jön, hanem ugyanez az adósságpolitika, kitörhetett volna a harmadik világháború is.

 

A görög gazdaság a megszorítások nyomán összezsugorodott – az adósságállomány nem. Nincs már mit exportálni. Nincs már miből fizetni az importot. Másfél millióan vannak tartósan munka nélkül. A fiataloknak nincs jövőjük.

Van azonban elég ok kételkedni a Sziriza hatalomra kerülése esetén is. A nemzetközi pénzvilág az első perctől a megbuktatására törekszik. Azokhoz a jóléti intézkedésekhez, amelyeket a programjában ígér, előbb kapna pénzt a korrupt Új Demokrácia, mint Alekszisz Ciprasz pártja. Ha nem lép ki az eurózónából, Ciprasz kormánya előbb-utóbb arra kényszerül, amit Szamaraszék csináltak eddig. Ha kilép, magára marad a globális gazdaság páriájaként, kiárusított nemzeti vagyonnal, eszközök nélkül. Az életszínvonal rövid eufória után zuhan tovább, vélhetőleg zavargások is lesznek.Ráadásul minden korrupt politikai erő tiszta kezű volt egyszer: aki jó szándékkal kerül kormányra, az is hajlamos elromlani, ha azt látja, hogy az ország problémáit nem képes megoldani – de a rokonságét igen.

A görög minta félő, hogy az előképe lesz más dél-európai országok jövőjének. Az átmeneti csöndből úgy tetszhet, mintha a megszorító gazdaságpolitika megoldotta volna Olaszország és Spanyolország gondjait – de ott is csak elodázta a problémákat, az életszínvonal csökkenése, a munkanélküliség növelése árán. A francia szocialisták kormányra kerülve megpróbálkoztak a hagyományos baloldali megoldásokkal – aztán hanyatt-homlok visszamenekültek a megszorításokhoz.

A görögök nem tudnak jól dönteni. A demokrácia odáig jutott, hogy egyre több országban nem tudnak jól dönteni a választók – mert nem az ő kezükben a változás kulcsa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.