galéria megtekintése

Olyan okosóra is van, amely a részegeket menti meg

0 komment


Varga G. Gábor

A jóslatok tévedtek: nem löknek még jobb okosórákat a piacra, és a virtuális valóságot „vetítő" eszközök sem uralják el idén a szórakoztató-elektronikai és a távközlési eszközök piacát. A drónok viszont igen, annak ellenére, hogy a hatóságok egyre szúrósabb szemekkel nézik működésüket. Ezen túl valóban minden hétköznapi eszközünk okos lesz, beleértve a hűtőt és a napszemüveget.

Hozzon egy nagyon kényelmes cipőt, mindig figyeljen arra, hogy igyon elegendő vizet, és tartson is magánál egy palackot, valamint minden napra készítsen pontos tervet arról, mit szeretne megnézni a világ legnagyobb tech show-ján – ezek voltak Gary Shapiro, a szervező Consumer Technology Association (CTA) tanácsai azoknak, akik először érkeznek Las Vegasba a Consumer Electronic Show-ra.

Drónból sok volt
Drónból sok volt
RICK WILKING / Reuters

Hasznos instrukciók ezek, hiszen aki még nem volt, el sem tudja képzelni a tech világ legnagyobb kiállítását, amely 2,4 millió négyzetméteren zajlik Las Vegas konferencia-központjában, s ebben nincs benne az a számos kísérőrendezvény, amely a kaszinóváros elegáns szállodáiban zajlik. Háromezer-hatszáz kiállító hozta el újdonságait a „bűn városába", a résztvevők száma pedig meghaladja majd a százötvenezer embert, ami csak akkor nagy szám, ha tudjuk: ők nem nézelődök, hanem valamennyien iparági szakemberek, vagy a média képviselői.

 

Bár mindenki az okosórák és a virtuális valóság térnyerését jövendölte, az első másfél nap alapján az előrejelzések nem jöttek be. Okosórában eddig csak a kínai Huawei dobott érdekeset, de náluk is annyi volt az újdonság, hogy előálltak egy Swarovski-kristályokkal ékesített női modellel, amely kétségkívül fontos, ám technológiainak egyáltalán nem nevezhető újítás. E gyártó kínál egyedüliként kávészínű okostelefont is – tudhatták meg a helyszínen az érdeklődők. A virtuális valóságot „megtestesítő" eszközök sem uralkodnak a kiállításon, talán azért, mert sok országban egészségügyi és más szabályozók miatt nem lehet piacra dobni e fejlesztéseket, ide tartozik Európa is.

Ez az eszköz bőrproblémákat kezel
Ez az eszköz bőrproblémákat kezel
RICK WILKING / Reuters

Lett viszont minden, ami viselhető technológia: szenzorok tömkelegét szerelhetjük a testünkre, hogy az általuk összesített információknak köszönhetően fittebben tudjunk élni, s hogy a gyártók minél több mindent tudjanak az életstílusunkról. Az Intel Real Sense technológiáját használja például a New Balance cipőgyár, hogy a sportoláshoz teljesen egyedi cipőtalpakat kínáljon az embereknek. Az Oakley napszemüveggyár pedig beszédvezérléssel működő edzőfunkcióval, pontosabban valós idejű információkkal és elemzésekkel járul hozzá a bringások vagy a fitneszedzésen részt vevők aktivitásához.

A Real Sense technológia lényege nemcsak a szenzor, hanem az abból érkező adatok szupergyors feldolgozásának képessége is: ezt egy drónnal mutatták be, amely nem repült neki a színpadon létesített erdő fáinak. A technológián túl látszik az is, hogy a drónban hatalmas üzlet van, de a vita, amely övezi az automata repülő eszközök elterjedését, nem kisebb. S vitaalap lesz az az óra is, amely a fejlesztő szerint a részegeket menti meg a hányástól azzal, hogy stimulálni képes az émelygésért felelős ideget, kérdés, mindez elősegíti-e az alkoholmérgezést, elvégre az émelygés a szervezet védekező funkciója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.