galéria megtekintése

Csigán lovagol az aszexuális 'élő elemlámpa'

1 komment

NOL


Tengeri csigák hátán utazó, fluoreszkáló élőlényeket fedeztek fel a Vörös-tengerben - írja az IFLScience.com. Az eredetileg a PLOS ONE című szaklapban publikált kutatási eredmény szerzői egyelőre nem találtak magyarázatot az új faj bizarr viselkedésére.

Fotó: Andrey A. Prudkovsky, Viatcheslav N. Ivanenko, Mikhail A. Nikitin, Konstantin A. Lukyanov, Anna Belousova, James D. Reimer et al / PLOS ONE

 A fénylő (lumineszkáló) miniatűr élőlények szimbiózisban élnek a tengeri csigákkal, de azt még nem értik a felfedezők, hogy mitől előnyös ez a kapcsolat mindkét organizmus számára.

 

A hidroidok - melyek rendjébe a most felfedezett faj példányai is tartoznak - parányi vízi ragadozók, a medúzák és a korallok rokonai. Rövid életük során különböző stádiumokon mennek keresztül.

A most felfedezett, zölden fénylő egyedek "aszexuális polip fázisban" leledzenek, és 3-10 méteres mélységben élnek. 

"Hátasuk", a Nassarius margaritifer névre hallgató tengeri csigák szintén éjjeli ragadozók, a "nappalokat" a tengerfenékbe fúródva töltik.

A kutatók azt gyanítják, hogy a fluoreszkáló lovasok az éjjeli vadászatban segítik a csigákat - elemlámpaként világítva a sötétben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.