galéria megtekintése

Nagy lehet a baj, ha már Brian May is az aszteroidáktól parázik

2 komment


Ötvös Zoltán

A Queen együttes napokon belül 68 éves szólógitárosa, Sir Brian May is csatlakozott azokhoz, akik szerint egy aszteroida-megfigyelőrendszert kell létrehozni a Föld körül, hogy időben észlelhessék a bolygót fenyegető kisbolygókat. Ez a csoport június 30-án rendezi meg az első Aszteroida Napot.

Az ezüsthajú rocker mellett a szervezők között van Richard Dawkins biológus – akinek A vak órásmester és Az önző gén című munkái itthon is jól ismertek –, a csillagász Lord Martin Rees és az Apollo 9 űrhajósa, Rusty Schweickart. A csoport egyik célja, hogy 160 millió fontot összegyűjtve a kisbolygókat figyelő műhold és űrtávcső épüljön.

A gyűjtés mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy komolyan kell venni az égi vándorok okozta fenyegetést.

 

Az Aszteroida Nap kiválasztása is szimbolikus, hiszen 1908-ban ezen a napon robbant fel valami Szibéria felett, aminek következtében 2000 négyzetkilométeres területen az összes – mintegy 80 millió – fa kidőlt, a robbanás okozta hőhullámokat több száz kilométerre is érezni lehetett.

De hogy mi történt az orosz tajgán jó száz évvel ezelőtt, azt ma sem tudni pontosan – egyesek szerint egy üstökösdarab égett el, mások aszteroidára esküsznek. Azt is csak becsülik, hogy a robbanás ereje ezer atombombával ért fel.

„Minél többet tudunk az aszteroida-becsapódásokról, annál világosabb, hogy az emberi faj versenyt fut az idővel. Kevesebb mint egy százalékát ismerjük azoknak az objektumoknak, amelyek közül egy az 1908-as eseményt okozta"

– nyilatkozta Brian May, akire érdemes odafigyelni, hiszen nem egy pancserről van szó, aki olyan dolgokba kotyog bele, amikhez nem ért.

Kapcsolódó írásunk: Hatalmas aszteroida fenyeget

2017. október 12-én egy 15-40 méteres szikla, a 2012 TC4 kódú aszteroida suhan el a Föld mellett, de parányi esélye annak is van, hogy nem elsuhan, hanem a légkörbe érve felrobban. Részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak.

May olyan jó eredménnyel végzett a középiskolában, hogy 1965-ben az Imperial College-ben ösztöndíjjal tanulhatott tovább. 1968 októberében az anyakirálynőtől vehette át diplomáját. Ezután Nagy-Britannia vezető csillagásza, Sir Bernard Lovell felajánlott neki egy állást a Manchester melletti Jodrell Bank obszervatóriumban, de May visszautasította, mert a doktori címet is meg akarta szerezni, és a zenélés is Londonhoz kötötte. Az elkövetkező időszakban teljes munkaidőben matematikát tanított egy középiskolában, és a csillagközi porról írt doktori disszertációján dolgozott.

Hosszú utat tett meg a csillagászattól a celebkedésig - a képen Brian May Lady Gagát kíséri a 2011-es MTV Video Music Awardson
Hosszú utat tett meg a csillagászattól a celebkedésig – a képen Brian May Lady Gagát kíséri a 2011-es MTV Video Music Awardson
Reuters

A queenes évei alatt keveset foglalkozott a tudománnyal. 1996-ban megismerkedett Sir Patrick Moore csillagásszal, aki később többször meghívta a BBC-n futó The Sky at Night című ismeretterjesztő műsorába.

2006-ban társszerzőként Moore-ral és Chris Lintottal közösen megírták a Bumm! A világegyetem teljes története című tudományos ismeretterjesztő könyvet. Ennek hatására döntött úgy, hogy befejezi félbehagyott disszertációját. 2007-ben doktori címet szerzett az Imperial College-ban. 2008-tól a Liverpool John Moores Egyetem kancellárja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.