galéria megtekintése

Megvalósult orwelli rémálom, gondolatbűnt üldöz a jósprogram

1 komment

Ny. M.

Megvalósulhat a Különvélemény című filmből ismert "prediktív rendőrség": egy új szoftver Twitter-bejegyzések alapján jósolja meg, mikor és hol követhetnek el gyűlöletbűncselekményeket.

Philip K. Dick Különvélemény című sci-fi regényében és az abból készült Spielberg-filmben a "prekogok" meg tudják jósolni a gyilkosságokat, így a Pre-Crime jövő-rendőrei még a bűncselekmények előtt letartóztathatják a leendő gyilkosokat. A jóslatok jóslata most megvalósulni látszik, igaz, egyelőre csak egy szoftver formájában.

A Cardiff Egyetem informatikusai egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami képes előrejelezni a gyűlöletbűncselekményeket. Az új statisztikai eszköz a közösségi hálózatokat pásztázza, és riaszt, ha úgy látja, az online gyűlöletbeszéd tettlegességig fajulhat. A szoftvert először Los Angelesben tesztelik; a projektet 800 ezer dollárral támogatta az amerikai igazságügyi minisztérium.

 

A kísérlet során három éven keresztül figyelik a Twitter-bejegyzéseket és összevetik a bejelentett gyűlöletbűncselekmények adatbázisával. Így olyan jelzőket (markereket) állíthatnak fel, melyek segítségével meg tudják jósolni, mikor és hol következhet be hasonló bűneset. A szoftver többek között a nemi, etnikai és vallási kisebbségek tagjaival, valamint a fogyatékkal élőkkel szemben elkövetendő bűncselekményekre vadászik.

Az Egyesült Államokban a legutóbbi adatok szerint 2012-ben 294 ezer gyűlöletbűncselekmény történt. Nagy-Britanniában 2014-2015-ben 52 ezer esetet regisztráltak, 18 százalékkal többet, mint az előző két évben.

Egyre többen tiltakoznak Amerikában az elharapózodd gyűlöletbűncselekmények ellen
Egyre többen tiltakoznak Amerikában az elharapózodd gyűlöletbűncselekmények ellen
Eduardo Munoz / Reuters

A Cardiffon folytatott korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a Twitterről gyűjtött adatok segíthetnek beazonosítani az úgynevezett forró pontokat: olyan államokat és városokat, ahol a gyűlöletbeszéd már elharapózott, de még nem fajult tettlegességig.

A Phys.org-on megjelent cikk példaként hoz fel egy olyan környéket, ahol nagy létszámban élnek nemrég érkezett bevándorlók, akik a kiutasítástól tartva, sokszor nem merik jelenteni az őket érő szóbeli, vagy tettleges atrocitásokat.

- Ha megértjük az online gyűlölködés és a fizikai támadások közötti összefüggéseket, az nagyban hozzájárulhat a gyűlöletbűncselekmények megelőzéséhez - nyilatkozta a lapnak Matt Williams kutatásvezető.

Az Egyesült Államokban egyébként eddig is használtak hasonló jósprogramokat. Már több államban is bevetették azt a "prekog-szoftvert", amely a feltételesen szabadlábra helyezett bűnözők profiljainak elemzésével próbálja előrejelezni a gyilkosságokat.

- Amikor egy fogvatartottat próbára bocsátanak, vagy feltételesen szabadlábra helyeznek, egy felügyelő tiszt ellenőrzése alá kerülnek. A felügyelők azonban sokszor ad-hoc módon döntik el, milyen szigorú felügyelet alatt kell tartaniuk egy-egy bűnözőt. A szoftver ebben a döntésben segít - nyilatkozta korábban az ABC-nek az algoritmust kifejlesztő Richard Berk, a Pennsyilvaniai Egyetem kriminológusa.

A program egy több mint 60 ezer bűncselekményt tartalmazó adatbázisból dolgozik. Az algoritmus a legveszélyesebb bűnözőket szűri ki, akik szabadulásuk után újra gyilkolhatnak. Richard Berk szerint a program 100-ból 8 jövőbeni gyilkosságot előzhet meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.