galéria megtekintése

Meghatározták a Föld rejtett víztartalékát

1 komment


Palugyai István

Földünk teljes talajvízállományát egy most befejeződött kutatás 23 millió köbkilométerre becsüli. Ez annyi, mintha a föld összes szárazulatát 180 méternyi vízréteg lepné el.

A kanadai vezetésű nemzetközi kutatócsoportnak a Nature Geoscience hasábjain közölt eredménye szerint ennek a hatalmas víztömegnek csak mintegy 6 százalékát nevezhetjük hasznosnak. Ez a felszínhez viszonylag közeli víz jelentheti a tavak és folyók utánpótlását, ez újul meg emberi léptékű idő alatt és ezt érintheti a klímaváltozás is.

A Tom Gleeson vezette kutatócsoport matematikai modellek és hatalmas adattömeg elemzése nyomán határozta meg a Föld felső 2 kilométeres rétegének víztartalmát. Ennek alapján egy térképet is készítettek, melyen a sötétebb régiók jelzik a viszonylag gyorsan megújuló talajvizet, míg a világosabb foltok az állandó, pangó vizet mutatják.

A mélyebb rétegek talajvize akár a tengervíznél is sósabb, és sok benne az oldott fém és más vegyület, ezért ezt ivóvízforrásként nehéz lenne figyelembe venni.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.