galéria megtekintése

Meggyulladt a bolygó, emberemlékezet óta nem volt ilyen forróság

1 komment

NOL

Rekord meleg volt 2016 júliusában a Földön az amerikai űrkutatási hivatal mérései szerint. A NASA legfrissebb adatai szerint a múlt hónapban nagyobb volt a hőség, mint valaha, egyes becslések szerint 125 ezer éves csúcsot döntöttünk meg. 

 Irakban jégtömbökkel próbálják átvészelni a perzselő hőséget
Irakban jégtömbökkel próbálják átvészelni a perzselő hőséget
Nabil al-Dzsuráni / MTI/AP

A NASA néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy átléptük a lélektani 1 celsius fokos határt, ennyivel emelkedett a globális éves átlaghőmérséklet 2015-ben az ipari forradalom előtti szinthez képest. Mivel 2016 első félévében minden hónapban megdőlt a havi melegrekord, a meteorológusok erre az évre 1,2 celsius fokos emelkedésre tippelnek - írja a New Scientist.

 

Az idei év eddigi számai tényleg ijesztőek: az 1951-1980 közötti bázis időszakhoz képest: 1 foknál is nagyobb volt az emelkedés 2016 első négy hónapjában, de  május-júliusi adatsorok sem sokkal biztatóbbak, a múlt hónapban például a bázisnál 0,84 fokkal volt nagyobb az átlaghőmérséklet.

Ha ez így megy tovább, akkor 2024-re (plusz-mínusz pár év) az 1,5 fokos, 2036-ra pedig a 2 fokos határt is elérhetjük (ez az a szint, amit a párizsi klímacsúcson kötött megállapodás szerint nagyon nem kellene elérni, mivel ez már globális katasztrófát okozhatna). Erről tanúskodik az alábbi drámai előrejelzés is:

A gyorsuló felmelegedés miatt egyre több extrém időjárási jelenségre számíthatunk, lásd az amerikai áradásokat és erdőtüzeket, vagy a Kuwaitban július 21-én mért 54 fokos hőséget.

 A hollandiai Utrecht nem tartozik a világ legforróbb helyei közé, mégis 31 fokot mértek a napokban
A hollandiai Utrecht nem tartozik a világ legforróbb helyei közé, mégis 31 fokot mértek a napokban
Remko De Waal / MTI/EPA

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.