galéria megtekintése

Még Romániában is jobb nyugdíjasnak lenni

10 komment


Ötvös Zoltán

Kilencvenhat országban végzett felmérés szerint a norvég idősek érzik a legjobban magukat – legrosszabbul pedig a hatvan éven felüli afgánok. A társadalmi és gazdasági szempontokat egyaránt figyelembe vevő elemzés október 1-én, az idősek világnapján jelent meg. Azt jósolja, hogy 2050-re a globális népesség 21 százaléka lesz 60 év felett.

A helpage.com honlapon ismertetett jelentés négy területet – jövedelembiztonság, egészség, személyes képességek és támogató környezet – vizsgált és vetett össze. E négy szempont alapján Norvégiában a legjobb az idősek élete, de nem sokkal marad el Svédország, Svájc, Kanada és Németország.

Magyarország az abszolút középmezőnyben van
Magyarország az abszolút középmezőnyben van
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

És hogy mi magyarok hol vagyunk? A lista tanúsága szerint az abszolút középmezőnyben, a negyvenhatodik helyen. A chilei, a panamai, a Costa Rica-i, a thaiföldi, de még a vietnami és a romániai nyugdíjasok is jobban élnek, mint a magyarok. Nálunk viszont egy fokkal jobb a helyzet, mint Szlovákiában.

 

A beszámoló arra is felhívta a figyelmet, hogy 2050-re negyven országban a lakosság 30 százaléka lesz idősebb hatvan évesnél. Nem kevésbé sokkoló adat, hogy az ENSZ becslése szerint 2030-ra 1,4 milliárd hatodik évtizedét betöltő ember él majd a Földön. Szakértők szerint örömteli, hogy egyre több ember éli meg az idős kort – köszönhetően a folyamatosan javuló egészségügyi ellátásnak, az egészségesebb táplálkozásnak, a jobb higiéniai viszonyoknak, a javuló gazdasági helyzetnek.

Csakhogy az idősek számának növekedését nem kíséri a születések számának emelkedése, a fejlett országok többségében éppen ellenkezőleg, folyamatosan csökken az újszülöttek száma. Ebből egyenesen következik a társadalmak elöregedése.

Egy férfi afganisztánban. A legjobban ők félnek
Egy férfi Afganisztánban. A legjobban ők félnek
Ahmad Masood / Reuters

Az elmúlt fél évszázadban megduplázódott a várható életkor. Ötven éve 33(!) életévre számított egy ember, ma 66 évre. Egy mai hatvanéves nő várhatóan 82 éves korában hal meg, egy férfi 79 évesen távozik az élők sorából. Napjainkban Kínában él a legtöbb idős ember, de sokatmondó adat, hogy a század közepén 150 millió kínai életkora haladja meg a 75 évet.

Ez a helyzet pedig nehezen megoldható kihívás elé állít számos elöregedő társadalmú államot. Hogyan gondoskodjanak azokról, akikről nem gondoskodik a családjuk, akiknek nincsenek megtakarításai és akik minimális nyugdíjból élnek.

Nekik jobb. Idős asszonyok Romániában
Nekik jobb. Idős asszonyok Romániában
Bogdan Cristel / Reuters

A listát böngészve érdekes helyen látjuk Mexikót, a harmincadikon, azaz jóval jobb helyzetben élnek ott a nyugdíjasok, mint nálunk, amit bizonnyal kevesen gondoltak volna. Ennek magyarázata, hogy Mexikóban és például Peruban is (ez utóbbi 42. a listán) úgynevezett „szociális nyugdíjat" biztosítanak a legszegényebb időseknek. Az adókból finanszírozott (tehát nem járulékalapú) nyugdíj garantált bevételt biztosít a legszegényebbek számára.

Mexikóban tíz nyugdíjasból kilenc ilyen jövedelemben részesül. Peruban a Nyugdíj 65 program sikeres bevezetése - két havonta 250 perui új solt (nagyjából húszezer forintot) kapnak az idősek – hozta meg az ottani előrelépést. Nem sok az a havi tízezer forintnak megfelelő összeg, de bizonnyal nem csak ezen múlik, hogy egy idős hogyan érzi magát a bőrében. Hogy miért jobb ott tízezer forintnyi új szol, mint nálunk a 28 500 forintos öregségi minimálnyugdíj? Ne tőlünk kérdezzék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.