galéria megtekintése

Másfél évente ketyeg egyet a galaktikus óra, nemsokára ünnepelhetünk!

1 komment

NOL

Kattant csillagrajongók bevezették a galaktikus ketyegés napját.

Ha minden alkalommal ünnepelünk, amikor a Föld megkerüli a Napot, akkor miért ne bulizhatnánk akkor is, amikor a Nap kerüli meg a Tejútrendszert? A kérdésre a válasz egyszerű: azért, mert baromi sokat kellene rá várni.

A Naprendszer több mint 200 millió évente kerüli meg galaxisunk, a Tejútrendszer középpontját, ezért a következő szilveszteri bulin már senki sem élne, aki elmesélhetné, milyen volt a "tavalyi". Eléggé el nem ítélhető módon, lelkes amatőrcsillagászok egy csoportja megelégelte a várakozást, és úgy döntöttek, csak azért is ünnepelni fognak. Ezért bevezették az új ünnepet, a galaktikus ketyegés napját (Galactic Tick Day).

- Reméljük, hogy ezzel sikerül némi izgalmat varázsolnunk az emberek hétköznapjaiba - nyilatkozta a Space.com csillagászati hírportálnak Daniel Sneider, az ünnep egyik kezdeményezője. Csoportjuk a kezdeményezéssel arra szeretné ráébreszteni az embereket, hogy mennyire viszonylagos a Naprendszer mozdulatlansága, ahogy a földi létezésünk is.

 

Példaként említette, hogy miközben úgy érzékeljük, mintha egy helyben állnánk a Földön, valójában 110 ezer kilométer/órás sebességgel száguldunk a Nap körül, illetve 828 ezerrel a galaxisunk körül. De még így is 225-250 millió évbe telik egy teljes kör a Tejútrendszer magja körül (hogy pontosan mennyi időbe, azt többek között a Nap és a  galaxis tömegközéppontja közötti távolság változásai miatt sem tudjuk).

Ezért  a Galactic Tick Day kezdeményezői az egyszerűség kedvéért 225 miillió évet vettek alapul. Namármost, a Föld nagyjából 4,5 milliárd éves, azaz körülbelül 20 kört tett meg eddig a galaxis körül. Persze nem ismerjük a Föld születési dátumát, így aztán az évforduló kijelölése is legfeljebb önkényes lehet.

A Tick-csapat ugyanakkor nem a galaktikus évfordulót ünnepli, hanem a legkisebb egységet, ami még mérhető a Nap útja során. Kezdődátumnak - a modernkori csillagászat előtt tisztelegve - 1608. október 2-át választották,azt a napot, amikor  Hans Lippershey levédette az első távcsövet (Sneider rámutatott, hogy a Gergely-naptár szerinti újév kiválasztása is önkényes volt). 

Eddig 20-szor kerülhettük meg a Tejútrendszer középpontját
Eddig 20-szor kerülhettük meg a Tejútrendszer középpontját
NASA/JPL-Caltech

Ha feltesszük, hogy a Nap nagyjából kör alakú pályán kering a Tejútrendszer középpontja körül, akkor a kört kisebb egységekre (360 fokra, a fokokat 60 ívercre, az ívperceket pedig 60 ívmásodpercre) oszthatjuk. Az ívmásodperceket a csapat tovább osztotta 100 "centire", avagy tikkre. Ennek megfelelően a galaktikus óra 833,7 naponta, azaz 1,73 évente ketyeg egyet. Vagyis az új naptár szerint a 235. galaktikus szilveszter 2016. szeptember 29-én lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.