galéria megtekintése

Egy napkitörés majdnem kirobbantotta az atomháborút

1 komment

Ny. M.

Kitörésre kitörés: fél évszázada majdnem katasztrofális forróságúra hevítette a hidegháborút a Nap.

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmányból derült ki, hogy 1967. május 23-án készültségbe helyezték az amerikai légierőt, mert azt hitték, a szovjet hadsereg zavarja az amerikai felderítő radarokat. Mivel a rádiózavarás háborús tettnek minősül, a Pentagonnál úgy berezeltek, hogy riadóztatták az atombombázókat. Végül űrmeteorológusok mentették meg a világot a pusztulástól.

A Nap 1967. május 23-án. A korong felső részén látható világos terület volt a hatalmas napkitörés forrása
A Nap 1967. május 23-án. A korong felső részén látható világos terület volt a hatalmas napkitörés forrása
National Solar Observatory archívuma

A most feltárt történet 1967. május 18-án kezdődött, amikor amerikai csillagászok egy hatalmas napfolt-csoportot észleltek, ami erőteljes mágneses erőteret gerjesztett. (A napfoltok - ezek a sötétnek látszó, relatíve hűvös területek a csillag felszínén - napkitörések és plazmakilökődések "kilövállásai".)

 

Az amerikai hadsereg már az ötvenes évektől végzett rendszeres Nap-megfigyeléseket, nehogy egy nagyobb napvihar szele elcsapja a Földet. Nem minden alap nélkül: a hevesebb kitörések, ha éppen bolygónk felé irányulnak, komoly károkat okozhatnak a navigációs, kommunikációs rendszerekben, továbbá geomágneses viharokat okozhatnak, melyek kisüthetik az elektromos hálózatok transzformátorait.

Az 1967-es kitörés olyan erős volt, hogy szabad szemmel is látszott, ráadásul olyan frekvencián bocsátott ki rádióhullámokat, amilyet korábban sohasem észleltek.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a napvihar "szele" megzavarta az amerikai légierő ballisztikus rakétatámadásokra figyelmeztető, úgynevezett korai jelzőrendszerét. Mivel az északi félteke mindhárom radarállomása - az alaszkai, a grönlandi és az angliai - egyszerre némult el, a hadseregnél rögtön a legrosszabbra gondoltak: atomtámadásra.

Légifelvétel a korai rakétajelző-rendszer alaszkai radarállomásáról (1962)
Légifelvétel a korai rakétajelző-rendszer alaszkai radarállomásáról (1962)
Wikipédia

A légiparancsnokság azonnal riadóztatta hát a tartalékos atombombázókat (a hidegháborúnak ebben a szakaszában szinte folyamatosan járőröztek a B-52-esek, ezeket egészítették volna ki a riadóztatott gépek).

"A helyzet halálosan komoly volt, de ekkor a történet szerencsés fordulatot vett"

- idézte a Space.com Delores Knippet, a University of Colorado Boulder asztrofizikusát.  A riadót ugyanis az utolsó pillanatban lefújták.

Emlékezetes napviharok

1882 novemberében egy hatalmas napvihar a Föld nagy részén okozott sarki fényt, és több telegráf-állomást tönkretett.

1921 májusában egy geomágneses vihar fehér éjszakákat okozott az északi félteke legnagyobb részén, és szintén betett a telegráf hálózatnak, viszont a rádióhullámokat meglepő módon felerősítette.

1938 január: sokan egy régi keresztény profécia beteljesülésének hitték, amikor "Fatima vihara" elérte a Földet és a sarki fény egész Európát beterítette. A napvihar kilőtte a transzatlanti rádióhálózatot, pánikot okozva számos országban.

1989 márciusában egy szokatlanul erős napkitörés látványos aurórába burkolta szinte a teljes bolygót. A hidegháború utolsó évében sokan azt hitték, kitört az atomháború.

2004 július: a Bastille-napi eseményként ismert vihart olyan erős napkitörés váltotta ki, hogy még a Naprendszer külső régiójában járó Voyager-szondák is észlelték.

2003 október-november: a Halloween-napi viharokként ismert napkitörés-sorozat miatt Svédország egy órára elsötétült, több műholddal megszakadt a kapcsolat, a Nemzetközi Űrállomáson pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

Az, hogy nem lett katasztrófa az 1967-es incidensből, az észak-amerikai légvédelmi parancsnokságnak (North American Aerospace Defense Command) köszönhető. A rakétatámadások és más katonai fenyegetések monitorozására szakosodott NORAD űridőjárás-előrejelzéssel foglalkozó szakértői jöttek rá ugyanis, hogy a radarjaik egy napkitöréstől zavarodtak össze.

Majdnem katasztrófához vezetett a hidegháborús paranoia
Majdnem katasztrófához vezetett a hidegháborús paranoia
Wikipédia

Knipp és kollégáinak kutatásai szerint a figyelmeztetés éppen időben jutott el a légierő parancsnokságához és Lyndon Johnson elnökhöz. Ami nagy szerencse, máskülönben most  Knippék is legfeljebb egy barlang falán publikálhatnának, behúzott nyakkal.

Túlhevült hidegháború
A NORAD parancsnoksága
A NORAD parancsnoksága
Wikipédia

Nem ez volt az első eset, amikor meghülyült radarok okoztak pánikot a hidegháború alatt. 1961. november 24-én elnémultak a NORAD központját a stratégiai légiparancsnoksággal összekötő telefon- és telegráf vonalak. Emiatt megszakadt a kapcsolat a ballisztikus rakétatámadásokra figyelmeztető korai jelzőrendszer három radarállomásával. Márpedig ennek csak két oka lehetett: vagy az ellenség buherálta meg a rendszert, vagy az összes - egyébként többszörösen túlbiztosított - katonai kommunikációs hálózat véletlenül pont egyszerre halt le. Mivel utóbbi eléggé valószínűtlen volt, riadóztatták az USA összes légitámaszpontját.

Már berregtek a B-52-es atombombázók motorjai, és csak a felszállási engedélyre vártak, amikor kiderült, hogy vaklárma volt. Sikerült kapcsolatba lépni ugyanis a grönlandi radarbázis közelében járőröző egyik B-52-essel, amelyről jelentették, hogy nem történt támadás.

A grönlandi Thule légibázison működött az északi félteke három korai jelzőradarjának egyike
A grönlandi Thule légibázison működött az északi félteke három korai jelzőradarjának egyike
thuleforum.com

Mint kiderült, tényleg véletlen hibák sorozata miatt szakadt meg a kapcsolat: a redundáns kommunikációs útvonalak, melyek a NORAD-ot és a stratégiai légiparancsnokságot kötötték össze, mind egyetlen, kolorádói reléállomáson futottak át, ahol egy motor túlhevült, megszakítva valamennyi kommunikációs vonalat.

A szovjetek valószínűleg jót szórakoztak azon, hogy egyetlen kis motor térdre kényszerítette a hatalmas Egyesült Államokat, hacsak a jókedvüket el nem nyomta az atombombázók zúgása. 

(Forrás: nuclearfiles.com)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.