galéria megtekintése

Lézerháló a dzsungelben

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Egymilliárd dollárt fektet a Google és a Fidelity amerikai befektetési alap a SpaceX-be, amivel nagyjából tízszázalékos részesedést szerez Elon Musk vállalkozásában. A cél egy olcsó, a bolygó eldugott pontjain is elérhető internet, amit műholdakról szolgáltatnának. A Oneweb vállalkozás ugyanezt akarja elérni. Egy harmadik csapat pedig már így ad internetet.

Az ismert képregényszereplőre való hasonlósága miatt Vasembernek is nevezett, dél-afrikai származású, de az Egyesült Államokban befutó Elon Musk kezdeményezéseiről számos alkalommal írtunk. A 2002-ben általa alapított, kaliforniai székhelyű SpaceX vállalatról eddig elsősorban űrhajói, hordozórakétái kapcsán volt szó, de többször megénekeltük a Musk által gyártott Tesla elektromos autót, a napenergia-hasznosításban érdekelt SolarCity vállalkozását, illetve a világ legnépszerűbb online fizetési rendszerét, a PayPalt. A SpaceX eddigieket is lepipáló új célja város létrehozása a Marson.

Ez a műhold már 8000 km magasan kering FORRÁS: ESA
Ez a műhold már 8000 km magasan kering FORRÁS: ESA
ESA

 

Földhözragadtabbnak tűnik a mikroműholdas fejlesztési koncepció, amely miatt most a Google keresőóriás csatlakozott Muskhoz. A hálószerű alakzatokban működő műholdak a tervek szerint nagyon olcsó internetet szolgáltatnak majd olyan területeken is, ahol a korábbi eszközökkel ez elképzelhetetlen lett volna. Ez tökéletesen passzol a Google korábbi tervéhez: minél több emberhez akar eljutni, hogy még nagyobb körben terjeszthesse digitális hirdetéseit. Azon kevesen csodálkoznak, hogy a két cég egymásra talált: a Google elnöke, Larry Page és Musk régóta együttműködnek.

Musk bejelentése előtt néhány nappal egy másik informatikai formáció, a OneWeb is hasonló szolgáltatást hirdetett meg. Utóbbi abból az O3b nevű (Other 3 billion, vagyis Újabb hárommilliárd) mikroműholdas vállalkozásból nőtt ki, amelyet Greg Wyler alapított. Az O3b Networks tavaly júliusban négy új kommunikációs műholdat állított pályára – nyolc már kering felettünk, hamarosan további négyet lőnek fel –, hogy széles sávú internetes elérést biztosítson olyan kevésbé fejlett országokban is, ahol nem épültek még ki a megfelelő földi kommunikációs hálózatok.

Elon Musk, a vasmacsó
Elon Musk, a vasmacsó
Robyn Beck / AFP

A műholdak az Egyenlítő felett nagyjából 8000 kmmagas pályán keringenek. Innen a 45°-os északi és déli szélesség között húzódó területeket látják – írta meg az Urvilag. hu. Itt él a Föld népességének zöme. Az első kereskedelmi szolgáltatás a Cook-szigeteken, Pápua Új-Guineában és Kelet-Timorban indult – de például tengerjáró luxushajók üzemeltetői is a megrendelők között vannak.

Vasmacsó

Mennyi időt igényel egy nő manapság? Hetente tíz órát? Az túl sok – e macsósoviniszta szemlélet is jól kifejezi, hogy mit gondol egy párkapcsolatról a munkamániás Elon Musk. A 43 éves – állítása szerint hetente 80-100 órát dolgozó – milliárdos második válása után tette fenti nyilatkozatát. Portrénkat itt olvashatják.

Amikor Wyler tavaly szeptemberben kiszállt az O3b-ből és megalapította a OneWebet, új cégébe vitte át azt a jogot, hogy rádiófrekvenciás megoldással, műholdak segítségével sugározzon internetet a Földre – erre a Nemzetközi Távközlési Uniótól van engedélye. Két hete jelentette be egy 648 darab, 130 kilogramm tömegű mikroműholdból álló, alacsony, 1200 km-es magasságú Föld körüli pályán keringő hálózat létrehozását. A szolgáltatást 2018-ban indítaná el, ha sikerült előteremteni a szükséges kétmilliárd dollárt.

A Google és a SpaceX műholdak százairól, ezreiről biztosítaná az internetkapcsolatot, a jeltovábbítást lézerrel oldaná meg.

Ugyanakkor a lézeres megoldás hatékonyságában sokan nem hisznek, hiszen akár a felhőzet is zavarhatja a jeltovábbítást. Musk legalább öt évre becsüli a rendszer kiépítését, de ha elkészül, nemcsak a ritkán lakott térségekbe viszi el a világhálót, hanem segít a leendő marsi kolóniával való kapcsolattartásban is. Mindkét vállalkozás a kezdeteknél tart, ám Musk szerint az ő
megoldásuk sokkal kifinomultabb, mint a OneWeb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.