galéria megtekintése

Levegőben hasít a magyar szuperegér

1 komment


Palugyai István

Egykezes, levegőben mozgatható egeret fejlesztettek ki magyar kutatók. Néhány apró ujjmozdulattal bármit be lehet írni vele okoseszközökbe.

Bálint Géza álmodozónak vallja magát. Magyarországról teljesen új hardveres megoldások ritkán izgatják fel az informatikai piacot. A Nydeum technológia megálmodója egy olyan terepen akart nagyot hasítani, ahol állítása szerint már régen nem történt igazi innováció és ez a számítógépes perifériák területe. A billentyűzeteké és az egereké. Az adatbevitel frontján mintha megállt volna az idő, ami különösen az okoseszközök használatakor szembetűnő. Gyakori panasz, hogy még az érintőpaddal ellátott zsugorbillentyűzetekkel is nehézkesen lehet szöveget beírni az okosnak tartott televíziókba.

Bálint Géza és a helyettese, Baló Réka a szuperegérrel
Bálint Géza és a helyettese, Baló Réka a szuperegérrel
A szerző felvétele

Bálint Géza és fiatal munkatársai, akik közül sokan az Óbudai Egyetem robotfejlesztő műhelyéből jöttek, egy teljesen új, a mikromechanika trükkjeit alkalmazó módszert dolgoztak ki, melyhez az ujjbegy apró mozdulatai is elegendőek, hogy bármilyen betűt, számot vagy írásjelet vigyenek rá egy szenzorokkal ellátott, speciális belső mechanikával ellátott felületre vagy érintőképernyőre. A két, bejegyzés alatt álló szabadalom újdonságvizsgálata szerint ilyen megoldás még nem született. Az angol ábécé 26 betűjének beviteléhez elég egy vagy két vonal meghúzása, a többi magától beíródik, s a mozdulatok teljes rendszere sem annyira bonyolult, ha például ezt – ahogy vizsgálataik mutatták – egy kilencéves kisfiú húsz perc alatt el tudta sajátítani.

 

A Planeuron Zrt. formatervező művészekkel is erősített csapata több tetszetős külsejű prototípust is előállított. Az egyik egy mobiltelefon, mellyel felúszó billentyűzet nélkül is gyorsan lehet szöveget írni, a levegőben mozgó egérrel kombinált, sci-fit idéző kütyüvel pedig a tévébe könnyen beírhatjuk a keresett csatorna nevét, majd félretolhatjuk a képet, hogy közben Face­book-üzenetet küldjünk. Készült egy okosóra is, melynek alsó részén lévő, kis érintőképernyővel ellátott felületére külön eszköz nélkül vihetünk be bármilyen szöveget.

Bálint Géza és csapata annyira bízott a sikerben, hogy már öt éve „bekacsintott” a kaliforniai Szilíciumvölgybe, amikor a magyaréval azonos névvel Palo Altóban is létrehoztak egy céget, ahogy a szoftverfejlesztésre is külön vállalkozásuk van. A négyéves munka eredménye most fordult termőre, az érintőfelülettel kombinált különleges mechanikai felépítésű egység a rafináltan kidolgozott ábécébeírási rendszerrel kombinálva Bálint Géza szerint a XXI. század adatbeviteli módszerévé válhat. Mint mondja, a hagyományos billentyűzet helyett valahogy vissza kell adni az ember kezébe az írást.

A technológiához írássegítő szoftver is készült, ami a tanulási időszakban jól használható, hiszen egy képernyő igazolja vissza az egyes mozdulatok betűvetését. Az egyelőre csak angol szöveg beírására kész technológiát az összes indoeurópai nyelv ékezetkészletével is el lehet látni, egy-egy készülék pedig sok ezer karakter befogadására képes, csak győzze az ujjunk.

A cég, mely több mint százmillió forint saját befektetéssel (egy fillér állami pénz nélkül) jutott idáig, szep­tember végén tervezi bemutatni a prototípusokat idehaza egy nagy informatikai rendezvényen. A cél, hogy még az idén szakmai befektetőt találjanak, amely a vállalat megvétele nélkül segítene újabb prototípusok készítésében, és összehozná a magyar fejlesztőket valamelyik nagy gyártóval.

Úgy vélik, valamelyest megelőzték a piacot, ezért nem szeretnék, ha olyasvalaki venné meg eredményüket, aki aztán fiókba zárja. Mint a cégvezető lapunknak elmondta, a rendszerint csak saját fejlesztéseket végigvivő japán és dél-koreai gyártókra nem számíthatnak, így innovációjuk helye leginkább Európában vagy az Egyesült Államokban lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.