galéria megtekintése

Lebegő házakat tervez egy elszállt építész

1 komment

Ny. M.

Lebegő házakat építene ártereken egy Fülöp-szigeteki építész. Lira Luis a mai gyorsvonatoknál is használt mágneses levitáció elvén működő, a földfelszín felett lebegő házakat képzel el az alacsony fekvésű földterületeken, amelyek így megúszhatnák az áradásokat.

A chicagói építészeti irodát működtető Luis egy vízre telepített installáció építése során véletlenül fedezte fel, hogy a mágnesek még vízen keresztül is taszítják egymást. Innen jött a víz felett lebegő házak, vagy akár városok ötlete.

– Lehet, hogy kivitelezhetetlen, de muszáj kipróbálnom

– nyilatkozta a Co.Existnek Luis, aki szerint a maglev házak jóval stabilabbak lehetnek a vízen úszó, illetve víz alatti házaknál.

 

Luis tervei szó szerint nagyratörőnek tűnnek, főleg hogy saját bevallása szerint is csak egy háromszáz grammos objektumot sikerült négy centire emelnie mágnesekkel. Ígérete szerint májusban eggyel nagyobb prototípust állít majd ki Chiacagóban. A végső terve az, hogy egy működő modellt építsen a Fülöp-szigetek egyik, áradásoktól sújtott régiójában.

Hogy milyen magasan lebegtetné a házakat, az az építmények magasságától függ – ahogy most a házak alapjának mélysége is.

Rendszeresek az áradások a Fülöp-szigeteken
Rendszeresek az áradások a Fülöp-szigeteken
Erik De Castro / Reuters

Miután a maglev-házakat viszonylag nehéz lenne alapozni, Luis az építkezést is a levegőben képzeli el, speciális állványrendszerek segítségével. Az egyik leghajmeresztőbb elképzelése az, hogy egy – közelebbről nem részletezett – „biológiai ihletésű megoldással", a házak magukat „növeszthetnék".

Martin Simon, a Kaliforniai Egyetem mágneses levitációra szakosodott kutatója viszont szó szerint a sárba rántotta a futurisztikus tervet. „Jó eséllyel nem fog működni az elképzelés. Néhány centis magasság felett eleve rendkívül gazdaságtalan a lebegtetés. Nem értem, hogyan segítene ez egy áradás esetén, nem beszélve a költségekről és millió egyéb problémáról" – mondta.

De még ha sikerülne is felépíteni, kérdés, hogyan jutnának be a lakók. Luis szerint létrákkal, hidakkal, a gazdagabbak pedig helikopterrel vagy jetpackkel. A jó hír az, hogy előbb lesz rakéta a hátunkon, mint lebegő lakásunk. Az első jetpackeket legalább még idén piacra dobhatják, egyelőre 150 ezer dollárért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.