galéria megtekintése

Kullancsveszély jó tanácsokkal

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 18. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Az enyhe tél miatt megtízszereződött a kullancsok száma hazánkban. Sok a tévhit is körülöttük: az interneten terjedő tanácsokkal szemben tilos gyufával vagy csipesszel "közelíteni" a kullancs felé. Az sem igaz, hogy a Polybé-tabletta elriasztaná őket.

„Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, emiatt önként elhagyja testünket!” – olvasható ismét a neten ez a butaság.

Ez a módszer azon egyszerű okból sem működhet, mert a mai gyufák fejében nincs foszfor, az ember nyála pedig jobb, ha nem tartalmaz ilyen anyagot. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerdai tájékoztatóján egy másik tévhitre is kitért: e szerint a Polybé tablettában lévő B-vitamin szagától is irtózik a kullancs. Ezt tudományosan még senki nem bizonyította, ezért a szakember a tabletta helyett továbbra is a riasztókra esküszik.

A médiában most tavasszal egy újabb tévhit is terjed, ami azt javasolja, hogy csipesszel távolítsuk el a kullancsot. Ezt sem szabad, mivel a szorongatás hatására a kullancs fertőző nyálat köp áldozatába. A vérrel teleszívott, kifejlett kullancs szakszerű eltávolító eszköze a kullancseltávolító kanál.

 

A Magyar Kullancsszövetség figyelmeztetése időben jött, hiszen itt a tavaszi szünet, diákok ezrei indulnak kirándulni. Ám jó, ha tudják, hogy az elmúlt enyhe tél kedvező feltételeket teremtett a vérszívók túléléséhez és nagyarányú elszaporodásához. Mérések szerint az elmúlt öt év alatt mintegy megtízszereződött a kullancsok száma a természetben.

Szakszerű kullancseltávolítás
Szakszerű kullancseltávolítás
MTI

A közelmúltban állatorvosokból álló munkacsoport az országot feltérképezve azt találta, hogy egyes területeken a kullancsok több mint 50 százaléka hordoz különféle kórokozókat. (A fertőző kullancsok közel 95 százaléka a Lyme-borreliosis baktériumait hordozza, és fertőzi vele áldozatát.)

A kullancs a pókszabásúak közé tartózó vérszívó ízeltlábú, a vérszívása előtt szezámmag nagyságú, ezért is nehéz megtalálni, felismerni még ebben az állapotban. Hazánkban az úgynevezett háromgazdás kullancsok élnek. Ez azt jelenti, hogy a különböző fejlődési alakok (lárva, nimfa, kifejlett alak) különböző gazdákon szívnak vért – a kifejlett kullancsok gyakran kutyán, szarvason vagy akár emberen dolgoznak. A kullancsok vérszívásához 2-4 napra van szükség, és azért nehéz eltávolítani őket, mert szinte „bebetonozzák” szájszervüket a gazdaállat bőrébe, hogy a teljes táplálkozási időszakot nyugodtan átvészeljék.

Ekkor a vérszívás folyamán juttatják be a különböző kórokozókat például a kutya szervezetébe. A kullancsok életükben csak egyszer szívnak vért, ezt követően a gazdáról lepottyannak, a nőstények petéiket lerakják – egy kullancsmama 2-3 ezer kullancsgyereknek adhat életet –, és összetöpörödnek, elpusztulnak.

Hazánkban leginkább három betegségért tehetők felelőssé a kullancsok. Az egyik a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis), ami a védőoltásnak köszönhetően csak kis számban fordul elő. A másik a Lyme-kór, amire jelenleg nem áll rendelkezésre emberi védőoltás, ezért fontos a korai felismerés, és a kezelés haladéktalan megkezdése. A harmadik a babéziózis, ami a kullancs által terjesztett – nálunk elsősorban a kutyákat veszélyeztető – egysejtű parazita által okozott súlyos betegség.

Mivel megtízszereződött a vérszívók társadalma, ezért rendkívül fontos a prevenció! De hogyan is védekezzünk hatékonyan ellenük? A szakemberek szerint fontos, hogy minden természetbe indulás előtt fújjunk magunkra riasztót. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a kullancsot szakszerűen és gyorsan el kell távolítani. Ehhez használjunk kullancseltávolító kanalat – egy ezresért adják a gyógyszertárakban –, ami élve, fertőzésmentesen szedi le a kifejlett kullancsot.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne érintsük-szorítsuk meg a kullancs potrohát, hiszen onnan, a beléből és a nyálmirigyeiből öklendezi ki fertőzött hányadékát/nyálát! A biztonság kedvéért két hónapig figyeljük a csípés helyét! Ha bármi gyanúsat, esetleg lázat vagy nyirokmirigy-duzzanatot észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz! Fontos a kullancs teszttel történő vizsgálata. Patikákban kapható olyan teszt 2200 forintért, ami bárki számára percek alatt megbízhatóan megmutatja, hogy a bőrből eltávolított kullancsban volt-e Lyme-kórbaktérium, vagy sem.

A védekezés következő szintje a kutyák védelme. A természetben kiránduló kutya könnyedén hozhat haza kullancsot, amit egy simogatás során átadhat a gazdiknak. A Négy Mancs Alapítvány arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos védekezési eszközt jelentenek a „spot-on” csepegtetős kullancs- és bolhariasztók, melyeket az állat tarkójára kell csöpögtetni, hogy ne tudja lenyalogatni. Egyes, azonnal ható szerek a már megkapaszkodott kullancsokat is elpusztítják.

Vigyázni kell azonban a „permeth rin” nevű hatóanyagot tartalmazó szerekkel: ezek ugyan távol tartják a kullancsokat a kutyáktól, macskák számára azonban halálosak lehetnek. Több olyan eset ismert, amikor az így kezelt kutya együtt aludt a macskával, és másnap reggelre a cicát már nem lehetett megmenteni. Csekély vigasz, hogy a kullancsok is elpusztultak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.