galéria megtekintése

Átformálja világunkat a mesterséges intelligencia

1 komment


Palugyai István

Nagy váltás történik a közeljövőben a Google háza táján, ami szakértők szerint a jövőben átalakíthatja az internet legnépszerűbb szolgáltatásait, a Facebooktól a Twitteren át a Skype-ig. A bűvszó most is a mesterséges intelligencia.

Bejelentette lemondását az internetes keresésért felelős ­Google-­főnök, Amit Singhal, és helyébe a cég mesterséges intelligenciáért (AI, vagyis artificial intelligence) felelős eddigi vezetője, a karizmatikusnak tartott John Giannandrea lép. A tizenöt éve a cégnél dolgozó, alelnöki pozíciót betöltött régi vezető teljes eddigi pályája a keresőtechnológiákkal kapcsolódott össze, az egyik neves amerikai technológiai híroldal egyenesen keresőkirálynak titulálta. Nevéhez kötik például azt az algoritmust, amely alapján a Google keresője a felhasználók kéréseinek megfelelően rangsorolja a találatokat. A mesterséges intelligencia további terjedésének Singhal azonban állítólag útját állta.

A változás szimbolikusnak is nevezhető, ugyanis az okosodó gépek egyre több helyen veszik át a hatalmat (Stephen Hawking egyenes úgy érezte, fel kell hívnia a figyelmet a folyamat hosszú távú veszélyeire). Giannandrea mindenesetre eddig a keresési eredmények neu­rális hálózatok segítségével való pontosításán, az automatikus válaszokat író e-mail-szolgáltatáson vagy a hatékonyabb képfelismerésen dolgozott. Azt senki sem kétli, hogy mesterséges intelligencia nélkül nem fejlődhet ma már a hatalmas mennyiségű digitális adattömeg elemzése, az okostelefonokba mondott parancsok felismerése és természetesen az internetes keresés sem.

A Google szolgáltatásai az elmúlt években már el is indultak az idegtudomány és a számítástechnika ötvözéséből kialakult gépi mély tanulás, angol szakzsargonban deep learning irányba. A cég 2013-ban bemutatott Knowledge Graph technológiája például intelligens módon támogatja a keresést és a Giannandrea korábbi cége, a Google által 2010-ben felvásárolt startup, a Metaweb Technologies által kifejlesztett módszer segítségével olyankor is információkat kapunk, amikor nem tudjuk pontosan, mit szeretnénk megtalálni. Tavaly év elején bevezették a kapott kifejezések értelmezése alapján működő RankBrain-eljárást, amellyel a kereső akkor is képes releváns találatokat adni, amikor számára teljesen új keresőkifejezést üt be a felhasználó. Egyébként a Google szerint ilyen a napi keresések mintegy 15 százaléka. Elemzők szerint ezáltal nemcsak a találatlista lesz pontosabb, de a keresés függetlenedik az egyes nyelvek jellegzetességeitől is. A fejlődésből persze nem maradt ki a képfelismerés sem, egyre intelligensebb algoritmusok készültek e funkció gyorsítására is.

 

Kétségtelen viszont, hogy a mesterséges intelligencia beépülésével a netezők ellenőrzési lehetősége csökken a keresés elemei felett, bár a cég állítása szerint az előnyök meghaladják majd a hátrányokat. A cég egyik tesztjében például versenyeztette keresőmérnökeit a RankBrainnel, és az utóbbi tíz százalékkal lekörözte időegységre számítva az embereket.

Népszabadság-grafika

Akárhogy is, az intelligens keresés minden IT-óriás célkeresztjében áll. Az AI bűvszava hajtotta az IBM-et, amikor intelligens keresőszolgáltatással bővítette Watson nevű szuperszámítógépét. A Facebook ugyanúgy az AI segítségével igyekszik felhasználói oldalán mindig megfelelő megosztásokat, képeket megjeleníteni, ahogy e hónap elején a Microsoft is intelligens szövegbeviteli profil vásárlásáról nyilatkozott, s az Apple is ezzel próbálja felturbózni mobiltelefonjait. E célból a cupertinói óriás sorozatosan nyeli le az e technológiával foglalkozó ­startup cégeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.