galéria megtekintése

Kezdődik a nősténytan

0 komment


Palugyai István

Egy 68 millió éves Tyrannosaurus combcsontjából amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az állat halála idején tojásrakás előtt állhatott. Ezzel első ízben sikerült feltárt maradványokról megállapítani, hogy milyen nemű volt az adott dinoszaurusz.

Egy dinoszaurusz-maradvány nemi azonosítása nagy jelentőségű a paleontológiában, de a dinókból kifejlődött madarak evolúciójához is fontos adalékokat szolgáltat – állítja az Észak-karolinai Egyetem és az ottani természettudományi múzeum kutatóiból verbuválódott csoport vezetője, Mary Schweitzer. A Scientific Reports című szaklapban megjelent felfedezés szerint a csontban, amelyet 2005-ben Montanában ástak elő, olyan medulláris csontszövetet találtak, amelyet csak tojásrakás előtt vagy közvetlenül utána lévő madarakban lehet kimutatni. (Ilyen csontszövet a tojókban akkor alakul ki, amikor a petefészekből folyamatosan növekvő és leváló tüszők miatt tartósan megnő a vér ösztrogénhormon-szintje.)

Ember méretű gyíkokból váltak óriásokká
Ember méretű gyíkokból váltak óriásokká
Sue Ogrocki / Reuters

A Washington Post szerint a kutatók a látható elváltozást korábban vérerek maradványainak vélték. Ebből az elmúlt években parázs vita is keletkezett, mivel néhány, evolúciót tagadó kreacionista a korábbi „diagnózisból" azt a következtetést vonta le, hogy a lelet jóval fiatalabb, hiszeiai elemzésekkel is megerősített felfedezés azonban új fénybe helyez mindent.

 

A legújabb műszaki-tudományos lehetőségek fényé­ben korábban lehetetlennek hitt összehasonlító teszteket is el lehetett végezni, és ezek után egyértelművé vált: a montanai Tyrannosaurus tojásrakás időszakában volt. Ez azért is izgalmas, mert az őslénytan kutatói eddig jóformán semmit sem tudtak a dinoszauruszok nemi különbségeiről. Ha pedig egy tojó dinoszaurusznőstényről sikerült kémiai ujjlenyomatot venni, akkor a különböző múzeumokban lévő dinoszauruszcsontokon is érdemes lenne hasonló módszerrel vizsgálatokat kezdeni, így a nagyszámú csont áttekintésével és elemzésével az ivari kétalakúság jellegzetességei is felfedezhetők lehetnek.

Eközben Üzbegisztánban egy ló méretű Tyrannosarus maradványai­nak elemzéséből a kutatók rájöttek, hogyan vált néhány kisebb termetű dinoszauruszból pár millió év alatt a sárkánygyíkok korának végére a föld legfélelmetesebb ragadozó óriásává a T. rex. A most felfedezett ­Timurlengia euotica névre keresztelt állat 90 millió éve élt, és megtalálásával a ragadozó őslények törzsfáján egy húszmillió éves lyukat sikerült betömni. Bár a koponyája még jóval kisebb volt, mint félelmetes utódjáé, ám a koponyacsont több részlete azt sejteti, hogy agya és érzékszervei már jócskán fejlettek voltak.

A mintegy 250 kilósra becsült dinoszauruszt hosszú lábai és pengeéles fogai tehették hatékony ragadozóvá. Az első Tyran­nosaurusok egyébként 170 millió éve jelentek meg, és alig voltak nagyobbak, mint egy ember, ám a késő krétakorban, vagyis mintegy százmillió éve héttonnás szörnyetegekké fejlődtek. Mivel az újonnan felfedezett faj a csoport megjelenése után 80 millió évvel is csak viszonylag kis termetű volt, a testméret igazi meglódulása „rövidke" húszmillió év alatt következett be.

Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában, a PNAS-ben meg­jelent eredmény egy közös európai–amerikai kutatásból szüle­tett, melyet az Európai Bizottság, a National Science Foundation, a National Geographic és az orosz tudományos alap közösen finanszírozott.

Dinóláb egy csirkeembrióban

Chilei kutatók úgy manipulálták egy csirkeembrió génjeit, hogy az dinoszauruszhoz hasonló lábat fejlesztett. Az Evolution című lapban publikált eredmény bizonyítja, amennyiben meggátolják a csirke lábának korai fejlődését, az visszamarad a dinoszauruszok lábformájának állapotánál. A fordított evolúció során dinókra jellemző „cső alakú" láb fejlődött ki: a szárkapocscsont olyan hosszúvá vált, mint a sípcsont, elérve a bokát, ahogy a dinoszauruszoknál. A Chilei Egyetem kutatócsoportja korábban már sikeresen próbálkozott csirke-DNS manipulálásával. Akkor a csirke egymással szembeállítható ujját „cserélték le" dinóujjakra, amelyek még nem voltak képesek a markolásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.