galéria megtekintése

Kétezer éves csontváz hevert az ősi számítógép mellett

12 komment

NOL

Egy meglepően jó állapotban lévő csontváz-maradványra bukkantak abban a hajóban, amelyben a világ első számítógépét is megtalálták.

A görög partok közelében a tenger mélyén fekvő hajónak , az Antiküthérának eddig is csodájára jártak az archeológusok, mivel a roncsok között találták meg a világ egyetlen antik számítógépét. Most újabb rejtvény vár megfejtésre: a The Register cikke szerint ugyanis megtalálták a legénység egyik tagjának maradványait.

 

A Nature cikke szerint a hajóroncs az egyik legnagyobb antik lelet, melyet 1902-ben találtak meg a tenger mélyén. A roncsok között bukkantak az antiküthérai szerkezet néven ismertté vált, rozsdás kütyüre. Ez valószínűleg egy primitív analóg számológép vagy számítógép lehetett, amelyet naptárként, a Nap, a Hold és a bolygók pályájának kiszámításához, illetve tengeri navigációhoz használtak a kor tengerészei. 

Egy újabb kutatás segíthet megérteni, pontosan mi lehetett a hajó úticélja és kik voltak a matrózai. A most felfedezett emberi maradványok (egy csontváz darabkái három foggal; kar- és lábcsontok, bordák) tulajdonosát DNS-vizsgálattal próbálják azonosítani. Egyelőre annyit tudni, hogy a matróz egy fiatal férfi volt.

- A csontok minden várakozás ellenére kétezer éven keresztül pihentek a tengerfenéken, és meglepően jó állapotban maradtak meg, ami elképesztő

- nyilatkozta Hannes Schroeder, a koppenhágai természettudományi múzeum kutatója.

A hajó egy rendkívül gazdag lelőhelyen pihen:  a környéken arany ékszereket, amforákat, üveg edényeket, ezüst érméket, szobrokat és két bronz dárdát is találtak.

A hajó valószínűleg az időszámítás előtti első században süllyedt el, és történészek feltételezése szerint Sulla, a híres ókori római hadvezér zsákmányát szállíthatta visszafelé egy görög hadjárat után. Amennyiben a csontok DNS-vizsgálata megerősíti az itáliai eredetet, az alátámaszthatná az elméletet. 

Ennél elrugaszkodottabb elméletek is születtek már a rejtélyes hajóval kapcsolatban. Egyikük szerint az Antiküthéra szerkezet földönkívüli eredetű, hiszen akkoriban az emberek nem ismerhettek ehhez fogható mechanikus szerkezeteket, a számítógép tehát legalább ezer évvel meghaladja a korát.

Az Antiküthérai szerkezet

Az antiküthérai szerkezet 40 darab kézzel készített bronz fogaskerékből és tárcsából áll. A legnagyobb keréknek eredetileg 223 foga volt. A szerkezeten továbbá görög csillagászati feliratok találhatók. A szerkezet 33 cm magas, 17 cm széles és 9 cm mély, bronzból készült és fa tokban volt elhelyezve. Több mint 2000 írásjel és szimbólum található rajta. A fő szerkezet egyetlen, központilag elhelyezett tárcsa az elülső lemezen, mely a görög zodiákust és az egyiptomi naptárt mutatta. Hátul további két tárcsa helyezkedett el, melyek a holdciklusok és a fogyatkozási minták idejének információit jelenítik meg.

A szerkezetet megtalálása után több mint ötven évvel Derek de Solla Price régész nagyító alatt vizsgálta meg és vette észre benne a fogaskerekeket. Az ezt követő években röntgensugárral és egyéb modern technikai eszközökkel vizsgálták a bronzdarabokat. 2006 őszétől indult az antiküthérai szerkezetet kutató program, melynek keretében egy különleges, számítógépes tomográf segítségével százszázalékos biztonsággal megállapították: tényleg egy ókori analóg számítógép darabjai lehetnek a bronzdarabok. A részletes vizsgálódások eredményeként megtudhattuk, hogy az antiküthérai szerkezet 37 apró fogaskerékből, valamint olyan különleges „differenciálművekből” áll, melyek segítségével még a Hold különleges, nem egyenletes sebességű mozgását és a holdfázisokat is sikerült leképezni. Az első találgatások idején még úgy gondolták, hogy a heliocentrikus világképet ábrázolja, de már elolvasták a „használati útmutatót”, így kiderült, hogy a geocentrikus világkép alapján felépített csillagászati bemutató eszköz volt. (Wikipédia)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.