galéria megtekintése

Júniusi jelenségnaptár: bolygók holdkóros keringőjével kezdődik a nyár

1 komment

Ny. M.

Minden a Hold körül forog júniusban: a csillagászok által legfontosabbnak tartott égi események szinte mind a Föld szatelitjének közelében játszódnak, így végre nem kell keresgélni a Naprendszer bolygóit.

A hónap leglátványosabb csillagászati jelenségeit a Magyar Csillagászati Egyesület jelenségnaptárának és a Sky and Telescope útmutatójának segítségével gyűjtöttük össze.

Június 5. Merkúr előbújása

 
Fotó: Scienceblog.com

 Tavaszi kilengése után ismét messzebbre kerül a Naptól, így újra megfigyelhető pozícióba kerül a Merkúr. Mivel nagyon közel kering központi csillagunk körül, ritka, hogy másfél-két órával a Nap előtt kelne.

Most 24 fokra lesz a Naptól, ez a legnagyobb nyugati kitérése. A hajnali látványnál jobbra idén már ne nagyon számítsunk, szóval érdemes kihasználni az időablakot.

Június 8. Hold a Kaptárban

Az M67-es nyílthalmaz
Az M67-es nyílthalmaz
Wikipédia

Az esti szürkületben látványos  együttállásba kerül a Hold két csillagcsoportosulással: a Praesepe (Kaptár) és az M67 nyílthalmazokkal. A Kaptár szabad szemmel észlelve egy ködfoltnak látszik, kisebb távcsővel már felbontható több tucatnyi csillaga. Az M67-es egy sűrűbben lakott, öreg csillagok által benépesített halmaz.

Június 11. Az első holdkóros

Este a Jupiter és a Hold közel látszik egymáshoz az égen, ami főleg azoknak jó hír, akiknek amúgy lövésük sincs, hol keressék a Naprendszer legnagyobb bolygóját.

Fotó: Gizmag.org

Június 17. A Mars tolakodása

Este a Mars és a Hold kerül nagyon közel egymáshoz az égen, így az egyébként szabadszemmel nehezen észrevehető, vöröses színű bolygó végre reflektorfénybe kerül.

Június 18-19. A Szaturnusz rádupláz

Este a Szaturnusz és a Hold lesz szoros együttállásban, majd hajnalban újra randiznak. Amíg túl közel nem kerülnek, az óriásbolygó gyűrűit és - szerencsés esetben - legnagyobb holdját, a Titánt is kivehetjük.

Ritka együttállás. Fotó: www.darkskytelescopehire.co.uk

Június 21. Fordul a gömb

Hajnali 1 órakor lesz a nyári napforduló, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben tér el a napsugaraktól. Ez a csillagászati nyár első napja.

Bolygók láthatósága júniusban

Mars: A Mérleg csillagképben fénylik egész éjszaka, csak hajnalban nyugszik.

Jupiter: Már éjfél körül nyugszik, előtte a nyugati égbolton kereshető.

Szaturnusz: Egész éjjel látható a hónap folyamán, de 3-án lesz a csúcspont, amikor  szembe kerül a Nappal.

Uránusz: Ha valaki hajnalban akarna kelni egy pici kék pont miatt, akkor sok szerencsét, a Halak csillagképben megtalálja.

Neptunusz: Körülbelül annyira hálás téma, mint az Uránusz. De legalább korábban - éjfél tájékán - kel fel, az éjszaka második felében érdemes keresni a Vízöntőben. Szabad szemes észlelése kihívásnak számít, ahogy az Uránuszé is.

Merkúr: A hónap első hetében érdemes felkeresni a hajnali órákban,  5-én lesz látható a legtávolabbra (24 fokra) a Naptól.

Vénusz: Túl közel van a Naphoz, esélytelen észelni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.