galéria megtekintése

Javuló okosszemüveg-kilátások

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 24. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A Google Glass vetélytársakat kap: a Sony után a Nokia is versenybe száll a piacon.

Hamarosan a Nokiának is lesz okosszemüvege, ráadásul a finn gyártó a hírek szerint ezúttal nem csupán egy technikailag érdekes, de jövő nélküli műszaki vívmányt akar bemutatni (mint az első használható okostelefon vagy a gyenge processzorú, de szolgáltatásválasztékában a mai ultrabookokkal is versenyképes „luxusnetbook”, a Booklet esetében), hanem egy piacképes és piaci sikerekre predesztinált terméket.

Ráadásul lassan a vetélytársak próbálkozásai is termékké érnek, megmutatva az okosszemüveg-használatban rejlő lehetőségeket és veszélyeket.

A készülő újdonságról a hardcore nokiások híroldala, a Nokiapoweruser számolt be először. Az információ alapja egy 2012-ben benyújtott és a közelmúltban bejegyzett szabadalom egy ún. szemközeli kijelzőről (Near-to-Eye-Display, NED).

 

Valójában itt sem csupán egy kivetítőről volt szó – bár ez lett volna a „videoszemüvegek” elsődleges funkciója), hanem egy beviteli és vezérlőeszközről, amely a szemmozgások, az arcmimika és egyéb gesztusok segítségével működtethető, némileg a Microsoft „eszköz nélküli” játékvezérlőjéhez, a Kinecthez hasonlóan.

Telefonnal az igazi
Telefonnal az igazi

A Nokia okosszemüvege (ugyanúgy, mint a Kinect) kamerával, illetve infrakamerával is rendelkezik, és az egyik optika folyamatosan a szemet figyeli. Ez a készülék is hadászati fejlesztésekre épül – amiben szintén rokon a Kinecttel –, és az amerikai hadsereggel régóta együttműködő Vuzix a Nokiával kooperálva már a prototípusokat is legyártotta.

Maga az eszköz (az okosórák többségéhez hasonlóan) önmagában nem túl okos, azaz kell hozzá valami – leginkább egy okostelefon –, hogy igazán használható legyen. És éppen ez teszi érthetővé, hogy miért fontos a Nokiának: az a gyártó, amelyik az első ütőképes telefon-okosszemüveg kombóval előáll, meghatározó pozíciót szerezhet a jövő telefonpiacán.

A lehetőség mások fantáziáját is mozgásban tartja. A Google a Google Glass-szal az Android platform és az androidos telefonok számára igyekszik biztosítani a helyet, de versenyben van a tévégyártás veszteségeit a mobil- és a konzolpiacon ellensúlyozni kívánó Sony és néhány „névtelen” cég is.

A Sony készülő szemüvegéről a Guardian számolt be nemrég; a hivatalosan meg nem erősített információkból egy olyan eszköz rajzolódik ki, amely kivetítőként és (játék)vezérlőként egyaránt képes helytállni, egyéb „okosságok” viszont nincsenek benne.

A Sony nem is a Google Glass konkurenciájának szánja, hanem inkább az Oculus Rifttel kíván versenyezni (utóbbi már a második generációjánál tart, viszont – bár a határok nem teljesen egyértelműek – nem számít „igazi” okosszemüvegnek: a hivatalos elnevezése Virtual Reality Headset).

Az okosszemüveg-kategóriát egyelőre a Google Glass uralja, olyannyira, hogy már a jogalkotás is kénytelen foglalkozni vele.

Nokia is versenybe száll a Google szemüvegével
Nokia is versenybe száll a Google szemüvegével
Carlo Allegri / Reuters

A Reuters februárban arról írt, hogy hét amerikai államban készül olyan szabályozás, amely megtiltaná a Google Glass vezetés közbeni használatát, az SMS-ezéshez hasonlóan. A Google szemüvege részben átlátszó ugyan, ám a virtuális horizontra vetített képek és információk elvben elterelhetik a vezető figyelmét.

Persze a gyártó sem figyeli ölbe tett kézzel a piacot is befolyásoló jogi lépéseket: szintén a Reuters írta meg, hogy több államban is fizetett lobbistákat alkalmaz a törvényhozás befolyásolására a megengedőbb szabályok elfogadása érdekében.

Az egyik felhasználó, Cecilia Abadie neve világszerte ismert lett, mivel ő volt az első, aki – idén januárban – konfliktusba keveredett a hatóságokkal a Google Glass vezetés közbeni használata miatt. Az első körben a rendőrök pénzbírságot szabtak ki rá, ám a San Diegó-i bíróság úgy döntött, hogy konkrét tiltó szabály híján egyelőre nincs jogalapja a büntetésnek.

Papíron is ki van tiltva azonban a Google Glass néhány amerikai egyetemről a vizsgák idején, illetve újabban a mozik vetítőtermeiből is premier alatt. Január végén egy férfi kis híján komoly bajba került az ohiói Columbusban: kivezették a teremből, elvették a szemüvegét és a telefonját, majd megvádolták, hogy illegális felvételt készített a Jack Ryan: Árnyékügynök című filmről.

Mivel az átmenetileg lefoglalt készülékek memóriájában nem volt ott a felvétel, végül elengedték, sőt vigasztalásképpen ajándék mozijegyeket is kapott, ám az esete mégiscsak jól példázza, hogy a technika eme új vívmányaira a világ még nincs teljesen felkészülve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.