galéria megtekintése

Nem reményt árulnak a magyar rákkutatók

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 21. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Személyre szabott, célzott daganatellenes kezelésekhez juttatni a betegeket: ez a fő célja a magyar kutatók által alapított Oncompass Medicine-nek, amelyet most francia vezérigazgató irányít. A hibás gének kimutatása életeket menthet.

A rákos megbetegedés versenyfutás az idővel, és ebben a versenyben biztosíthat „egérutat” a modern orvostudomány egyik vívmánya, a molekuláris diagnosztika.

– Azt vizsgáljuk, hogy milyen genetikai elváltozások felelősek egy-egy daganat kialakulásáért, és ezekhez milyen célzott hatóanyagot lehet társítani, vagy éppen milyen hatástalan kezelést kell a betegnek elkerülnie – magyarázta lapunknak Frédéric Ollier. Az Oncompass Medicine 56 éves vezérigazgatója néhány hónapja tért vissza Budapestre, hogy átvegye a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ vezetését. (Évekig dolgozott itt a Sanofi–Chinoin gyógyszeripari vállalat vezérigazgatójaként.) A KPS alapítójával, Peták István kutatóorvossal együtt elhatározták, hogy az új cégcsoport nevét Oncompass Medicine-re változtatják (a compass angolul iránytűt jelent). Peták doktor évek óta kutatja, hogyan lehet a genetikai elváltozásokat összekapcsolni célzott terápiákkal.

 

– Az iránytű elnevezés azt jelzi, hogy nem elegendő a daganatos betegséget diagnosztizálni, fontos a molekuláris diagnózisból minél több információt kinyerni az orvos és a beteg számára – mondta Ollier.

Peták István a rákgéniránytűvel
Peták István a rákgéniránytűvel
Kurucz Árpád / Archív

Az alapvető cél – a molekuláris diagnosztikai teszt elvégzése révén – az onkológust olyan információkkal támogatni, amelyek alapján kidolgozhatja a leghatékonyabb kezelési stratégiát. Ha ugyanis meghatározzák a rákot okozó genetikai hibákat, a beteget a személyre szabott, más néven precíziós orvoslás segítségével lehet kezelni.

– Itt már nem olyan gyógyszerekről van szó, amelyeket pusztán statisztikai adatok alapján törzskönyveztek. A statisztikai adatok betegek tömegeire vonatkoznak, a precíziós orvoslásban sokkal inkább az egyénre figyelünk. Igyekszünk célzott terápiát találni minden egyes páciensnek, olyan tudományos bizonyítékok alapján, amelyek az adott beteg esetében a leginkább relevánsak; még akkor is, ha ez ma még csak a betegek kis részénél sikerül. Szerencsére egyre több gyógyszer kerül forgalomba, illetve klinikai vizsgálatba– tette hozzá a vezérigazgató.

Frédéric Ollier, a molekuláris rákdiagnosztikát végző cég vezérigazgatója
Frédéric Ollier, a molekuláris rákdiagnosztikát végző cég vezérigazgatója

Magyar alapítású cég az Oncompass Medicine, de jelen van már Ausztriában, Németországban, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban és Törökországban is, most pedig az Egyesült Államok piacára próbál betörni. Frédéric Ollier szerint különösen fontos szoros, átlátható bizalmi kapcsolatot kialakítani az orvosokkal, hogy a molekuláris diagnosztika minél korábbi stádiumban jusson el a betegekhez.

Ez a diagnosztika ugyanakkor nem olcsó, és a társadalombiztosítás Magyarországon is csak a betegek szűk, meghatározott csoportjánál finanszírozza a vizsgálatot. A többi esetben a döntést a páciensnek kell meghoznia.

S hogy a gyakorlatban miként zajlik mindez? Az orvos biopsziával tumormintát vesz a betegtől, és ezt elemzik az Oncompass Medicine budapesti molekuláris diagnosztikai laboratóriumában, a KPS Diagnosztikai Központban. Itt összetett informatikai rendszer (különféle tudományos algoritmusokkal) és szakértők csapata (onkológus, patológus, molekuláris biológus, genetikai szakértő, informatikus) segít értelmezni a teszt eredményét, megfelelő molekuláris onkológiai információkkal ellátva az orvost és a beteget.

Szóba jöhetnek nemcsak olyan célzott, az adott daganatra hatni képes gyógyszerek, amelyek már forgalomban vannak, hanem olyanok is, amelyek egyelőre a klinikai vizsgálatoknál tartanak. – A különböző szervek tumoraival diagnosztizált betegek több mint felénél lehet ritkán előforduló genetikai elváltozást kimutatni –érzékeltette Ollier a tesztek jelentőségét.

A személyre szabott daganatdiagnosztikai szolgáltatás ára 3700 euró (körülbelül 1,1 millió forint), amely nagy összeg, de szerencsés esetben hozzájárulhat a páciens életének meghosszabbításához. A francia vezérigazgató hangsúlyozta, hogy reményt árulni semmiképpen sem szeretnének: mindannyiszor átlátható módon, az orvos bevonásával, közös szakértői megbeszélés keretében (molecular tumor board), a bizalmi viszonyt megőrizve határoznak a teszt elvégzéséről – és az utolsó szó természetesen a betegé és a családjáé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.