galéria megtekintése

Igent mondtak a háromszülős gyerekekre

0 komment


Ötvös Zoltán

A brit alsóház 382 igen  szavazattal (128 nem szavazat ellenében) támogatta azt az eljárást, amellyel elkerülhető bizonyos súlyos örökletes betegségek átadása a születendő gyermeknek. A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lesz a világ első országa, amely engedélyezi az embrió genetikai anyagának megváltoztatását az anyába való beültetés előtt. Azaz legalizálják a háromszülős eljárást.

Az eljárás fény az alagút végén bizonyos családok számára. A BBC a sunderlandi Sharon Bernardi példáját hozta, aki genetikai problémák miatt (mitokondriuma volt beteg) hét gyermekét veszítette el.

Embriók és petesejtek tárolására használt mikropipetták
Embriók és petesejtek tárolására használt mikropipetták. Megoldás a mitokondrium okozta betegségekre
Pichi Chuang / Reuters

A javaslatról a Lordok Háza is szavaz és ha ott is átmegy a javaslat, jövőre megszülethet az első háromszülős gyermek. A módszer támogatói szerint élni kell a modern orvostudomány által kínált lehetőségekkel, az ellenzők szerint a módszer etikai és biztonsági problémákat vet fel. David Cameron miniszterelnök szerint „mi nem játszunk Istent, csupán lehetőséget adunk arra, hogy két felnőtt ember, amennyiben egészséges gyermeket szeretne, beteljesíthesse álmait."

 

A Newcastle-ben kifejlesztett eljárás éppen a mitokondrium okozta betegségekre nyújt megoldást. A mitokondrium a sejtek energia-előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. Lényegében ez a sejtek energiatermelő központja. A mitokondrium DNS-el is rendelkezik, öröklődése maternális, azaz, csak a petesejt mitokondriumai kerülnek az embrióba – olvasható a rirosz.hu honlapon. Genetikai problémák a mitokondriális DNS-el is adódhatnak – káros mutációk elsősorban a központi idegrendszer és a vázizom betegségeit eredményezik, de több szerv-szervrendszer betegségét és vakságot is okozhat. Ezt a problémát küszöböli ki a Newcastle-ben kifejlesztett technika, ami a a szervezeten kívüli megtermékenyítést (in vitro fertilizáció, IVF) a DNS-cserével kombinálja.

A háromszülős eljárásban, amikor az anya mitokondriális DNS-ében hiba van, egy másik egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználják. Utóbbi petesejtjéből eltávolítják a sejtmagot, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a „kiürített" petesejtbe helyezik az anya petesejtjének sejtmagját. Így lényegében a petesejt két nő génállományának keveréke, még ha az egészséges mitokondriumot adó hölgy génállománya az utódének mindössze 0,1 százaléka.

Az anglikán egyház és a katolikus egyház a múlt héten már azt közölte, hogy szerintük nem biztonságos és nem etikus az eljárás, leginkább azért, mert embriók elpusztításával jár. A Human Genetics Alert nevű csoportosulás annak a véleményének adott hangot, hogy az eljárás megnyitja az ajtót gyerekek további genetikai módosítása előtt.

Jövőre már világra jöhet az első háromszülős gyermek
Jövőre már világra jöhet az első háromszülős gyermek
Mukesh Gupta / Reuters

Becslések szerint már évente 150 olyan gyermek születik a világon, aki három ember leszármazottjának tekinthető. Tavaly augusztusban ugyancsak a BBC mutatta be azt az Alana Saarin nevű tizenhárom éves amerikai kislányt, aki három biológiai szülővel rendelkezik. Az ő édesanyja meddő volt, ezért az anya petesejtjének hibás genetikai örökítőanyagához egy egészséges nő DNS-ét fecskendezték. Így érték el a petesejt megtermékenyülését.

Az eljárás során az egészséges nőből származó petesejt citoplazmájának egy részét egy vékony tű segítségével a meddő nő petesejtjébe fecskendezték, így a mitokondriumok és a bennük lévő DNS szintén átkerülnek. A létrehozott petesejtet egy spermiummal megtermékenyítették, ezáltal olyan embriót hoznak létre, amely egy férfi és két nő génállományát tartalmazta. Ezt a módszert citoplazma transzferként emlegetik. Ilyen módon fogant Alana, aki a mitokondriumokat „szállító" nőt nem tekinti szülőnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.