galéria megtekintése

Húsz kilométerre repítene az űrlift

0 komment


Ötvös Zoltán

Egy kanadai cég (az Egyesült Államokban) szabadalmaztatta a világ első űrliftjét – ha valóban megépül, közel huszonötször magasabb lesz, mint a világ legnagyobb épülete, a 828 méter magas Burdzs Kalifa. Hogy mire jó? A húsz kilométeres magasságban található szerkezet tetejéről űrhajók indulhatnának, vagy térhetnének vissza egy röpke tankolásra.

A Thoth Technology nevű vállalkozás – az elképzelésről a Daily Mail számolt be – szerint a húsz kilométeres magasságba egy elektromos lift vinné fel az űrhajósokat, majd onnan egyfokozatú rakéta emelné az űrbe az űrhajót.

Forrás: 20 km Space Tower/THOTHX.COM

A merész hasznosítási ötletek között szerepel, hogy az űrliftet (szél)energia termelésre is használhatnák, illetve kommunikációs célokra is alkalmassá tehetik.

 

Caroline Roberts, a cég elnöke szerint biztató kísérletek mutatják, hogy egy rakétafokozat igenis leszállhat egy tengeren himbálózó uszályra, de egészen más minőséget jelent, ha egy űrhajó egy húsz kilométeres magasságban lévő szerkezeten landolhatna.

A Thoth tervezői felfújható rekeszekből álló szerkezetben gondolkodnak, aminek stabilitását különleges megoldással érnék el.

Forrás: 20 km Space Tower/THOTHX.COM

Egyébként nem csak ők törik az agyukat, világszerte számos szakembert érdekel ez a téma. A Nemzetközi Űrlift Társaság (ISEC) például ezen a héten Seattle-ben tanácskozik a legújabb megoldásokról. Az űrlift ötlete nem új, 120 évvel ezelőtt a rakétatechnika egyik úttörője, az orosz Konsztantyin Ciolkovszkij már előállt hasonló elképzeléssel.

Forrás: 20 km Space Tower/THOTHX.COM

A koncepció megálmodói szerint egy kisebb prototípus 2023-ra készülhet el, a húsz kilométeres magasságban lebegő változat 2035 körül lehet valóság. A feltalálók elképzelhetőnek tartják, hogy 200 kilométeres magasságban is stabilan állhat egy ilyen űrplatform.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.